Un fitxatge a la davantera i un altre a la defensa, aquests són els plans de futur del Barcelona després de guanyar la seva vint-i-quatrena Lliga, la sisena els últims deu anys, i a l'espera del que passi en la final de la Copa del Rei, acumula en el seu historial del curs dos trofeus més: la Supercopa d'Espanya i el Mundial de Clubs.

Malgrat haver-se-li escapat l'oportunitat de reeditar la Lliga de Campions de l'any passat, i a falta de la final de Copa, el Barça tanca una temporada de molt d'èxit que no convida en el club a dur a terme grans canvis amb vista al curs que ve.

A més, el club treballarà en la millora de contracte de Sergio Busquets i en la renovació de Neymar Jr., mentre que només permetrà sortides de jugadors prescindibles, tancant d'aquesta forma qualsevol especulació sobre la partida d'alguna estrelles.

El trident atacant (Messi, Suárez i Neymar) tindrà un tercer curs seguit l'any que ve, com el que la junta considera el trident del centre del camp (Rakitic, Busquets i Iniesta), tancat completament qualsevol sortida d'alguns d'aquests sis jugadors, a menys que algun equip desitgi executar alguna de les multimilionàries clàusules que protegeixen fugides de cervells. Una cosa semblant passa entre els titulars de la defensa i els dos porters.

Després d'una finestra d'hivern en la qual sorprenentment el Barcelona no va poder concretar ni un sol fitxatge, malgrat l'interès mostrat per l'entrenador Luis Enrique Martínez per fitxar el davanter Nolito (Celta), l'equip català no tindrà cap restricció interna per acudir al mercat i complir amb les exigències del cos tècnic.

També la continuïtat de Luis Enrique ni es discuteix al Barça, que a partir de la temporada que ve haurà de negociar l'ampliació de contracte de l'asturià, ja que el seu vincle acabarà el 30 de juny del 2017, si és que el preparador blaugrana desitja estendre el seu compromís amb el club català, després d'haver recalat la campanya anterior, precedent del Celta de Vigo.

Amb la Lliga ja a la vitrina i a l'espera del que s'esdevingui a Madrid a la final de la Copa del Rei contra el Sevilla, el futur del Barcelona també adquireix importància vital en el vessant econòmic, atès que el club assumeix que un any podria estar sense patrocinador com a molt, però desitgen tancar-lo com més aviat millor, a un preu no inferior de 65 milions d'euros per any.

Qatar és l'actual patrocinador de la samarreta, per la qual paga uns 35 milions, i té dret de tempteig fins al final de temporada, data després de la qual el club seguirà negociant si encara no ha signat amb alguna empresa, però sense l'exigència d'haver de presentar-li l'oferta als qatarians.

Un altre assumpte entre mans és l'obtenció del patrocinador que brindarà el seu nom al camp del Barça, al costat del de Camp Nou. El Barça contempla que l'acord superi els 200 milions d'euros que al seu moment va fixar el club, i que l'acord s'estengui entre quinze i vint anys.

El tercer gran aspecte econòmic, al marge de l'obertura el curs que ve de negociacions per ampliar el contractat de Nike, que acaba d'aquí a dues temporades, és atacar el deute que té el club, que està situat a prop dels 320 milions d'euros, xifra que impossibilita l'inici de les obres de l'Espai Barça, actuació arquitectònica i urbanística en la qual està albergat l'ampliació i millora del Camp Nou.

Inicialment, les obres hauran de començar a mitjans de la temporada que ve, ja el 2017, i la promesa de l'actual directiva, sorgida de les eleccions de l'any passat, és que l'actuació arquitectònica no es posaria en marxa fins que el deute del club no estigui per sota dels 200 milions d'euros.

De fet, la junta directiva blaugrana està convençuda que malgrat que es pot endarrerir l'inici de les obres, aquest deute estarà més que controlat aviat, a causa del pla de negoci que té establert el club.

D'aquesta forma, el Barcelona inicia a partir de la temporada que ve un repte majúscul com és el d'afrontar una obra faraònica que durarà quatre anys. Sobre el paper, està previst que les grues comencin a treballar al maig de 2017 i es desmuntin al febrer de 2021, cosa que significarà tres temporades i mitja d'incomoditats.