Desenes de milers de persones van sortir ahir a la tarda al carrer a Barcelona per retre culte al campió de lliga. Els jugadors es van donar un enorme bany de masses durant les gairebé dues hores i mitja que van durar les celebracions a bord d'un autobús descapotable. Aquest cop no hi va haver final al Camp Nou, ni parlaments, ja que l'estadi encara era ocupat per tot l'operatiu del concert de la nit anterior del cantant Bruce Springsteen.

Amb trenta minuts de retard, a dos quarts de set, va partit la comitiva blaugrana del Port de Barcelona, a la segona planta d'un autobús de color blau amb el lema "s'ha demostrat" i l'efemèride "Campions 2015-16". Els jugadors, que portaven aquestes mateixes frases i idèntic disseny en unes samarretes blaves dissenyades per a l'ocasió, van compartir la terrassa del vehicle amb el cos tècnic i els empleats del club que habitualment treballen amb el primer equip.

Cansament per una nit llarga

Entre el grup, moltes cares de cansament, algunes d'elles ocultes amb ulleres de sol. La matinada d'ahir, en la qual van tenir lloc les celebracions privades, va ser molt llarga, i segurament van faltar hores de son. Però ahir a la tarda tocava celebrar-ho amb els aficionats, una festa familiar que va congregar milers de persones als carrers de la capital catalana.

Gerard Piqué exercia de mestre de cerimònies col·locant acuradament el trofeu que els acredita com campions de Lliga en la part davantera de l'autobús i aquest va començar a rodar en direcció a la immensa marea humana. La celebració dels jugadors va estar molt allunyada d'alguna rua anterior, en la qual el descontrol generalitzat i la ingesta indiscriminada de cervesa van ser, en alguna ocasió, protagonistes durant gairebé tot el trajecte. La d'ahir va ser una celebració més tranquil·la, amb els futbolistes més preocupats per fer-se selfies i immortalitzar alguns moments per apujar-los a les xarxes socials que per interactuar amb els aficionats.

Als dos costats de l'autobús, el comportament dels seguidors culers era el de sempre. Milers i milers de persones, amb molts pares i els seus fills, abillats amb senyeres, bufandes i banderes del Barça i lliurats als seus ídols sota una pluja de confeti blau i grana. La gentada es feia cada cop més gran a mesura que la comitiva avançava per l'avinguda del Paral·lel cap a la plaça d'Espanya i això va anar activant, a poc a poc, els jugadors.

També ho van fer alguns hits que van sonar a tot drap, com I will survive de Gloria Gaynor, el Viva la vida de Coldplay o els càntics futbolers que podien escoltar-se en algunes zones d'animació repartides per tot el trajecte i que van fer saltar abraçats Neymar, Luis Suárez i Bartra com si fossin tres aficionats culers en el gol sud del Camp Nou.

Messi escoltava expectant i amb un somriure en els llavis com els més joves corejaven el seu nom i intentaven fotografiar-lo a cada instant, mentre ell els corresponia saludant-los tímidament. En la mateixa línia de discreció interactuava Andrés Iniesta. Tot al contrari que Dani Alves, qui es posava a fer pallassades, entre rialles, mentre s'enfundava una original màscara de lluita lliure amb els colors blau i grana.

Recta final moguda

La recta final del trajecte encara va ser més moguda. Piqué pujava perillosament a la barana de l'autobús per començar a ballar mentre aclamava l'afició. Després s'abraçava a la copa mentre repetia "aquí la teniu, aquí la teniu!". Fins i tot Luis Enrique s'atrevia a donar unes passes de ball al ritme d'una batucada pròxima. Amb dos capitans al capdavant de l'autobús, Andrés Iniesta i Sergio Busquets, la rua superava la plaça d'Espanya per enfilar l'avinguda de Maria Cristina amb les fonts de Montjuïc de fons.

Va ser aquest tram final el que va aplegar la més gran quantitat d'aficionats i va excitar més l'equip, formant una postal excepcional que va servir d'epíleg. No va haver-hi parlaments finals, que no estaven previstos, ni himne del Barça, ni tampoc es van tenyir les fonts de Montjuïc amb els colors blau i grana. Potser d'aquí a uns dies, si els homes de Luis Enrique guanyen també la Copa.