Sallent va viure ahir la 4a edició de la Jornada del Futbol Femení, que se celebra de manera simultània a les 14 delegacions de la Federació Catalana amb l'objectiu de promocionar el futbol entre les noies entre 6 i 16 anys que no són practicants d'aquest esport. Al seu torn, el camp de les Comes d'Igualada va acollir aquesta iniciativa per a la delegació de l'Anoia. Al municipal de Sallent, les aproximadament 40 participants van poder gaudir de forma gratuïta d'una sessió tècnica amb diverses estacions per treballar diferents aspectes del joc, com el domini de la pilota, el xut a porteria, el llançament de faltes i penals o el control i la passada. Finalment van disputar partits amistosos amb les jugadores dels equips territorials de la delegació Bages-Berguedà-Cerdanya.

El president del CE Sallent, Ramon Besora, es va mostrar molt content pel fet que la Federació Catalana pensés en ells com a seu de la delegació i va assegurar que hi ha molta feina per fer: "a la comarca hem de fer més actes com aquest i treballar-hi cada dia perquè puguem tenir més llicències femenines i noies competint a tots els pobles de la mateixa manera com ara hi tenim nens". Per al president, "l'objectiu d'aquesta jornada és consolidar les jugadores federades i intentar captar el màxim nombre de nenes possible que no s'atreveixen a fer el pas. Si aconseguim incentivar ni que siguin 10 nenes ja seria un èxit".

Besora ja havia manifestat l'objectiu d'aconseguir tenir un equip femení al seu club i van aprofitar aquesta jornada per repartir més de 200 butlletes d'inscripció a totes les nenes del poble. El president assegura que "és complicat perquè no hi ha tantes llicències per fer un equip però sí que hi ha nenes que els agrada el futbol. El potencial per fer equips hi és".

El delegat de la delegació Bages-Berguedà-Cerdanya de la FCF, Esteve Olivella, va agrair la col·laboració del club per organitzar aquesta jornada: "Sallent s'ha bolcat en el futbol femení perquè han anat directament a les escoles a buscar participants. Això segurament no repercuteix directament en avui, perquè les dates són complicades, però en el futur tota aquesta publicitat que han fet pot ajudar tant el Sallent com d'altres clubs". Tal com revela Olivella, malgrat celebrar-se aquesta jornada en un pont com el d'aquest cap de setmana per "la mà d'actes federatius que tenim", l'assistència ha estat bona, ja que "qui realment està interessada a venir a aprendre és aquí, i les que no han pogut venir ja participaran en un altre acte".

Catalunya, la més femenina

Aquesta jornada s'ha realitzat de manera simultània a les 14 delegacions de la FCF. En l'edició de l'any passat un total de 2.000 noies van participar en les jornades i es preveu que en l'edició d'enguany es mourà la mateixa xifra.

Olivella explica que "a la nostra delegació, amb els entrenaments que hem fet durant la setmana i aquestes jornades, haurem mogut unes 150 noies". També recorda que la delegació va guanyar el primer Torneig de Delegacions que es va fer a Rialp i "moltes de les jugadores van recalar en grans equips, perquè la selecció els va servir de trampolí. Per tant hem de seguir treballant per atreure més jugadores que puguin jugar a la selecció".

El delegat creu que "s'ha d'intentar millorar i buscar nous incentius" per consolidar el futbol femení, que admet que "queda una mica oblidat" per l'afany i l'obsessió dels clubs de potenciar l'equip masculí per aconseguir títols i prestigi. Malgrat això, revela que Catalunya representa el 30% de fitxes federades femenines a nivell estatal, però que això repercuteix en el fet que a l'hora de disputar partits s'han de fer més desplaçaments. Per això, a nivell de federació es mostra satisfet però admet que "necessitem millorar i atraure més nenes que puguin provar aquest esport. Que és el l'objectiu d'aquestes jornades".

Resultats a llarg termini

El propòsit que aquesta jornada es realitzi simultàniament a les 14 delegacions és, a part d'apropar la federació a les participants i evitar els llargs desplaçaments, augmentar el nombre de possibilitats de captar les noies que no juguen a futbol. "És una feina molt lenta. Han vingut nenes d'escoles que mai havien practicat futbol, i només que se n'inscriguin cinc o sis ja és bo, perquè és un tema que s'ha de treballar a llarg termini". Per a Olivella, el motiu d'aquesta parsimònia és "pels diferents vessants que s'han d'encarar per millorar el futbol femení. El col·lectiu arbitral, el d'entrenadors i els clubs han d'estar capacitats per treballar en la categoria femenina, una mica diferent de la masculina. Però treballant des d'aquests tres vessants, preveiem que en un període de cinc anys els equips augmentin".

Gràcies a iniciatives com la d'ahir, l'any passat la FIFA va incloure la FCF dins un programa de desenvolupament del futbol femení per al període 2015-2018 anomenat Live Your Goals, per la seva tasca en favor d'aquesta causa. "Que la FIFA s'hagi fixat en les nostres jornades és molt important per seguir millorant i perquè reconeix la feina ben feta".