El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va anunciar ahir que no anirà a la final de la Copa del Rei, que diumenge disputaran el Barça i el Sevilla, perquè la prohibició de deixar entrar banderes estelades al camp li sembla una "greu vulneració del dret d'expressió de milers de catalans". Ahir al vespre també va reaccionar el FC Barcelona, qui considera la mesura un "atac a la llibertat d'expressió". Al matí, el govern central havia anunciat la prohibició d'entrar aquest símbol al Vicente Calderón diumenge ja que va "contra la llei de l'esport".

Puigdemont va dir que no assistirà al partit fins que "no es respecti el dret d'expressió" dels seguidors del FC Barcelona que vulguin exhibir estelades. En una conferència de premsa a Barcelona, al costat del president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, Puigdemont va qualificar de "greu" la decisió, ja que l'estelada és "perfectament legal i democràtica" i es tracta d'una bandera "sostinguda en les mans de milions de catalans" que veuen en ella "un símbol de llibertat".

Decisió electoralista

Amb anterioritat, el conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó, va considerar en una entrevista radiofònica que la prohibició és una limitació del dret a la llibertat d'expressió "inacceptable en un estat democràtic" que el govern "aprofita en vigília d'una campanya electoral".

Segons Mundó, aquesta prohibició "no és casualitat", tenint en compte que "som a les portes d'una campanya electoral i aquí s'aprofita tot. El govern té com a munició electoral Catalunya".

Hores després, passades les vuit del vespre, va reaccionar el FC Barcelona. En una nota de premsa va expressar el seu "desacord més absolut" amb la mesura i va considerar que aquesta decisió és "un atemptat a la llibertat d'expressió, un dret fonamental de tot individu a expressar idees i opinions lliurement i sense censura, reconegut a la Declaració Universal dels Drets Humans".

En aquest sentit, el Barça "ha defensat i continuarà defensant la llibertat d'expressió dels seus socis i aficionats, que han demostrat sempre un alt nivell de respecte i civisme". Al mateix temps, "fa una crida al sentit de la responsabilitat i exigeix a la delegada del govern que col·labori en la creació del bon clima que ha de presidir la celebració de la Copa del Rei. També li reclama que respecti l'honorabilitat i que no provoqui incomoditats a les institucions implicades en aquesta final".

Precedents a dins i a fora

El tema de les estelades i de l'himne espanyol, que probablement tornarà a ser xiulat pels aficionats del Barça en el partit de diumenge, ja fa temps que s'arrossega. A l'estat espanyol, es va voler criminalitzar l'escridassada a l'himne en la final de Copa entre l'Athletic i el Barça al Camp Nou, tot i que al final es va arribar a la conclusió que no era cap delicte. Pel que fa a Europa, la UEFA va imposar dues sancions al Barça per l'exhibició d'estelades a la final de la Champions de Berlín contra la Juventus i també en un partit d'aquesta temporada, al Camp Nou, contra el Bayer Leverkusen. En primera instància, el club va reaccionar sense alçar gaire la veu, però després del segon càstig sembla que ha adoptat una posició de defensa dels interessos dels aficionats.