El FC Barcelona augmenta la pressió sobre els organismes que dimecres van prohibir l'entrada de banderes estelades al Vicente Calderón diumenge per a la final de la Copa del Rei entre el Barça i el Sevilla. Ahir va presentar un recurs contenciós administratiu especial i un jutge resoldrà avui sobre una protesta que va ser presentada per una associació de jutges.

En canvi, el president del Barça, Josep Maria Bartomeu, sí que seurà a la llotja i no serà absent en aquest partit com Carles Puigdemont (President de la Generalitat) i Ada Colau (alcaldessa de Barcelona). Els dubtes i rumors sobre quina seria la decisió de Bartomeu els esvaïa, ahir al vespre, el portaveu del club, Josep Vives. Segons va comentar, "ell hi serà i veurem de quina forma gestionem la situació com a institució".

Avui, una resolució

Les paraules de Vilarrubí van ser seguides a la tarda, quan el Barça va emetre un comunicat en què informava que havia interposat davant dels jutjats de Madrid "un recurs contenciós administratiu especial per a la protecció de drets fonamentals i una petició de mesura cautelar de suspensió de la resolució que va anunciar [dimecres] la delegada del govern a la Comunitat de Madrid".

El recurs es basa en "la vulneració del drets fonamentals a la llibertat d'expressió i en la falta de fonament de la mesura perquè suposa una voluntat ofensiva en l'exhibició de banderes estelades. Amb accions com aquesta, el FC Barcelona defensa i continuarà defensant la llibertat d'expressió dels seus socis i aficionats".

Aquest no és l'únic recurs contra la decisió. L'associació de juristes Drets, per exemple, també ha demanat la suspensió cautelar. El seu president, Sergi Blázquez, va explicar que "socis del Barça que tenen entrada han vingut a Drets a presentar una protesta". Un jutge resoldrà avui aquesta petició.

Indignació del Govern català

Enmig de totes les declaracions a favor i en contra de la mesura, ahir la portaveu del Govern català, Neus Munté, va expressar la seva "indignació" pel fet que la prohibició decretada per a la final de la Copa del Rei posi en un pla d'i- gualtat "les banderes preconstitucionals" i les estelades. Munté va dir que la decisió és "injusta, arbitrària i absurda", ja que afecta de la mateixa manera banderes profranquistes i d'altres que "hem tingut a les mans en mobilitzacions que s'han celebrat els últims anys a Catalunya, cíviques i pacífiques".

De totes bandes

La posició contrària a la prohibició va arribar de tot l'espectre polític català, fins i tot de partits constitucionalistes com Ciutadans i PP, i també de representants del PSOE, de la Comunitat de Madrid i govern basc. L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) van negar que l'estelada sigui un símbol amb connotació "racista i violenta".