El jutge Jesús Torres Martínez, considerat progressista, va admetre ahir, de manera parcial, el recurs presentat per l'associació d'advocats Drets contra la decisió de la delegació del govern a Madrid d'impedir l'entrada a la final de la Copa del Rei de demà de banderes estelades, de manera que els aficionats podran exhibir aquests símbols independentistes. El jutjat contenciós administratiu número 11 de Madrid va prendre aquesta decisió contra el criteri de la Fiscalia.

El jutge va tenir en compte que "en cap cas no ha resultat provat que l'exhibició de l'estelada pugui incitar a la violència, al racisme, la xenofòbia o qualsevol altra forma de discriminació que atempti contra la dignitat humana". A més, afegeix que, "com a manifestació d'una ideologia política o creença, no es justifica en quina mesura infringeix l'ordre jurídic existent" i en quina mesura pot pertorbar els interessos generals.

Manifestació pacífica

Segons el magistrat, si no s'adoptés la mesura cautelar, el recurs perdria el sentit, de manera que, atès que el govern central no ha provat que es pugui cometre un greu dany als interessos generals, hi ha el risc de generar un dany al recurrent impedint-li "de forma pacífica manifestar i expressar la seva ideologia política amb l'exhibició de la bandera estelada".

Per aquest motiu, sosté que hi ha raons per aixecar la prohibició, com ara que "el valor del pluralisme polític comporta la llibertat per pensar i expressar-se". A més, afegeix que la democràcia "empara la discrepància i les formes en les quals aquesta es pugui manifestar, sempre que aquesta expressió sigui al seu torn respectuosa amb els drets dels altres".

Satisfacció en el Barça

El FC Barcelona, que també havia presentat un recurs contra la decisió, va expressar la seva "satisfacció per la decisió judicial que permetrà l'exhibició de banderes estelades en la final de la Copa del Rei". Així, el club "celebra que la decisió del jutge permeti, aquest diumenge, la lliure expressió de símbols i banderes legals als socis i aficionats del nostre club".

Alhora, però, "el FC Barcelona mostra la seva preocupació perquè es puguin produir situacions com les que s'han viscut des de dimecres i que representen un intent d'atemptat a la llibertat d'expressió i, a més, no contribueixen a afavorir el que sempre ha estat i ha de ser una festa del futbol i de l'esport" en general. El Barça va reiterar "el seu compromís amb la defensa de la llibertat d'expressió dels seus socis i aficionats".

Recurs mantingut

Tot i que el Barça va mantenir el seu recurs després de la primera decisió, el representant de Drets, Sergi Blázquez, va declarar a Catalunya Ràdio que "el jutge que havia de decidir [Eusebio Palacios], de la sala número 15, ja s'ha inhibit i, per tant, la primera resolució és definitiva".