Durant l'última setmana semblava que el futbol, avui, era el menys important, però la realitat diu que es disputa una apassionant final de la Copa, al Vicente Calderón, entre el campió de lliga i el de la Lliga Europa. El Barça surt com a favorit en un duel que és capicua. Tots dos rivals, els blaugrana i el Sevilla, van enfrontar-se en el primer partit de la temporada, l'agost passat a Tbilisi, en una Supercopa europea que els catalans van guanyar de manera agònica per 5-4. Avui tanquen l'exercici amb un altre títol en joc, amb un doblet per a qualsevol dels dos que guanyi, i els precedents demostren molta igualtat.

Tanta, que els dos partits de lliga van acabar amb el mateix resultat, victòria local per 2-1, i sempre va vèncer l'equip qui va fer menys mereixements per aconseguir-ho. El Barça, sense Messi, va perdre moltes ocasions i al Sánchez Pizjuán ho va pagar, i el Sevilla es va avançar al Camp Nou i va fer patir fins al final, però va perdre. Avui s'espera una gran batalla entre la qualitat i l'experiència barcelonista i la tàctica d'Emery i l'estat de forma d'un Sevilla campió de la segona competició continental i amb bitllet segur per a la Champions.

Consciència sobre la dificultat

No s'esperen sorpreses al bàndol blaugrana. Bravo s'ha recuperat de l'última lesió, però Ter Stegen serà el porter de l'equip de gala, el que tothom coneix de memòria. Ahir, Luis Enrique va admetre que "a la final ens tocarà patir, i a més contra un rival que ara és tot optimisme, a més de ser un gran equip. Però sóc positiu i penso que guanyarem. Però costarà".

L'asturià va mostrar-se convençut que "arribem bé al partit i no ens cansem mai de jugar finals", però va destacar que el Sevilla "és un equip especialista a capgirar situacions complicades, de manera que hi haurà partit, independentment de qui s'avanci en el marcador. Hem d'estar preparats per superar totes les dificultats". Sobre el possible cansament del rival, que va jugar dimecres, "no sé com afectarà. Recordo com ens va afectar a nosaltres jugar la Supercopa d'Europa, amb pròrroga inclosa, tornar de matinada i jugar després la Supercopa d'Espanya contra l'Athletic, amb una recuperació mínima. A partir d'aquí, valen totes les valoracions".

Molta prudència

Per la seva banda, el capità de l'equip, Andrés Iniesta, va avisar que el Sevilla, després d'haver guanyat el seu partit de dimecres, és "encara més perillós". Per al manxec, "vénen amb sensacions molt bones i amb la motivació afegida de gaudir d'un altre títol". Es tracta d'un adversari "que ens complica molt les coses, que tenen moltes variants a l'hora de jugar, molt bons jugadors i un entrenador que dóna molta identitat a l'equip".

De tota manera, si ha de parlar d'un favorit, Iniesta apunta al Barça perquè "encara no he conegut cap final en què aquest club no tingui l'obligació de guanyar. Lluitem cada temporada per tots els títols, de vegades ens hi apropem més i d'altres quedem més lluny". En cas de derrota, però, pensa que la temporada és bona, perquè "si guanyes la lliga, mai no pot ser dolenta. El que succeeix és que, afortunadament, en els últims anys ens hem exigit o mal acostumat i sembla que no se li doni tant valor".

Espolsant-se la pressió

Per la seva banda, l'entrenador del Sevilla, Unai Emery, va comentar que vol "gaudir de la final" i que el Barça "és el favorit perquè necessita el doblet", però que els sevillistes ja han "guanyat una final i anirem a guanyar aquesta". L'entrenador d'Hondarribia va assegurar que el fet d'haver guanyat la Lliga Europa no resta importància a la consecució d'aquest títol i que tota la plantilla es troba en bones condicions, a part dels lesionats de llarga durada i dels sancionats, tot i que Reyes s'acaba de recuperar d'una operació d'apendicitis i no es troba al cent per cent.

Per a Emery, "jugar la final és un regal i intentarem acabar la temporada de la millor manera possible". Va lamentar que durant la temporada l'equip no hagi trobat l'equilibri fora de casa, on no ha guanyat cap partit a la lliga, i va avisar que "la nostra gent gaudirà del partit, però per a nosaltres és un dia de feina".

Per la seva banda, un dels jugadors més en forma de l'equip andalús, l'extrem canari Vitolo, va dir que els jugadors no se senten cansats, ja que "quan un títol està en joc, no pesen les cames. Al principi de temporada era impensable aspirar a dos títols, però arribant a aquestes altures, estem molt il·lusionats amb aquesta possibilitat". Del rival va dir que "tenen molta qualitat, però ja hem jugat bé contra ells i ens tenen respecte".