El judici per frau fiscal contra el futbolista argentí Lionel Messi i el seu pare, Jorge Horacio Messi, ha començat avui a l'Audiència de Barcelona amb l'absència dels dos acusats, que declararan dijous que ve.

El jugador del Barcelona ho farà "molt adolorit", segons ha assegurat el seu advocat, Enrique Bacigalupo, que ha recordat la contusió lumbar i intercostal que va patir el seu representat en l'amistós l'Argentina-Hondures del passat cap de setmana.

Malgrat la lesió, de la que Messi es recupera amb l''albiceleste' en la concentració prèvia a la disputa de la Copa Amèrica, Bacigalupo ha confirmat que el futbolista volarà en les pròximes hores cap a la capital catalana per presentar-se al judici, tal com estava previst.

L'Advocacia de l'Estat demana per a Lionel Messi i el seu pare 22 mesos de presó per, suposadament, haver defraudat 4,1 milions d'euros dels beneficis recaptats amb els drets d'imatge del futbolista entre els anys 2007 i 2009.

Per contra, la Fiscalia sol·licita que s'arxivi la causa per a l'astre argentí i es condemni Jorge Horacio Messi a 18 mesos de presó per tres delictes de frau fiscal, perquè segons la seva opinió el jugador no va tenir coneixement del frau perpetrat pel seu pare i representant.

Durant la vista oral, la defensa del futbolista s'ha queixat de l'excessiu zel mostrat per l'Agència Tributària amb el seu representat, recordant que aquest va rebre "21 visites d'inspectors en dos anys".

A més, ha al·legat que s'havia vulnerat el dret de Messi a no declarar contra si mateix durant la inspecció fiscal, una qüestió prèvia al procés que ha estat desestimada avui pel magistrat.

Bacigalupo ha avançat en arribar a l'Audiència de Barcelona que jugarà "al contraatac", durant el judici i que el seu acompliment dependrà "del que atac l'acusació".

En qualsevol cas, ha assegurat que Messi "està tranquil" i ha recordat que és "impossible" que el futbolista acabi a la presó, ja que s'enfronta a una pena menor a dos anys i a més no té antecedents penals.

Ni Leo Messi ni el seu pare estan obligats a seure a la banqueta més que en l'última sessió, en la qual està previst el seu interrogatori, precisament perquè la pena que afronten és menor a dos anys de presó.

La sala ha permès també als acusats declarar després que ho facin els testimonis i s'exposin les pericials, un canvi en l'ordre habitual de les vistes orals que permet als processats ser interrogats després de conèixer les proves en contra seu, la qual cosa els confereix més garanties.

Per a aquesta primera jornada estaven citats quatre testimonis, però cap d'ells s'ha presentat a la vista, que ha amb prou feines ha durat una hora i que es reprendrà demà amb noves proves testificals i pericials.

Una de les quals havia de testificar avui era Celia Cuccittini, mare i dona dels acusats. Cuccittini s'ha acollit a l'article 419 de la Llei d'Enjudiciament Criminal, que dispensa de declarar als descendents, ascendents, cònjuges o germans consanguinis dels processats, per no presentar-se en el judici.

Tampoc no ho han fet altres tres testimonis vinculats a diverses societats instrumentals que suposadament Messi i el seu pare haurien utilitzat per defraudar i que estaven citats per a aquesta primera jornada.

Un d'ells ja ha mort, mentre els altres dos no s'han presentat a l'Audiència de Barcelona sense que hagin al·legat els motius de la seva incompareixença.