Els corredors del Tomàs Bellès Cannondale Cristofer Bosque, de Puig-reig, i Guillem Muñoz, de Sant Fruitós, van travessar conjuntament en primera posició la línia de meta de la primera edició del RaidMaqui, una prova d'una sola etapa de 130 quilòmetres i 3.800 metres de desnivell positiu. Es tractava de l'evolució i la condensació, pel que fa a temps i terreny, de la Terra de Maquis, que s'havia fet durant cinc anys.

El raid va fer una aposta arriscada i va fusionar la diversió amb els aspectes positius que tenia l'anterior repte de terra, que era la duresa, un recorregut espectacular de senders i trialeres i el fet d'aportar valors, més que no pas premis i llocs a la classificació.

Tres-cents inscrits

La prova va arribar al límit de 300 participants inscrits, el màxim permès, provinents de tot Catalunya i d'altres comunitats de l'estat. Els organitzadors d'Outcat van donar el tret de sortida a dos quarts de vuit del matí a Castellnou de Bages i el recorregut constava de sis avituallaments clàssics, en què va caler fer un sobreesforç quant a quantitat i qualitat per carregar piles. Entre els punts d'aturada, però, hi havia sorpreses com ara la instal·lació d'una discoteca en una masia, la presència d'ancianes enmig d'un corriol, uns braus que perseguien els corredors en una zona insòlita o fins i tot un bar.

A causa de la duresa, hi va haver el 15 % d'abandonaments, per sota del previst, segurament pel fet de tenir uns horaris de fora de control molt amplis i per les facilitats per acabar el recorregut de nit. Van trigar entre nou i quinze hores a acabar, tot i que els set primers van superar aquestes marques.

Cursa diferent

Un dels guanyadors, Guillem Muñoz, que enguany ha fet un bon paper a la Titan Desert, va declarar després que mai no havia vist una cursa tan original, en l'aspecte positiu, en tots els seus anys de carrera i va entendre que calia desconnectar de la competició per gaudir del recorregut. Un dels eslògans era que cal fruir del camí, no del destí.

De tota manera, el cert és que Bosque i Muñoz van fer l'itinerari en 8 hores, 28 minuts i 4 segons seguits de la parella del Relbe Cycling Team-Tomàs Bellès, formada per David Puig i Pau Egeda, que van completar el trajecte amb una marca de 8.49.19.