És la fita més important d'un futbolista de la Catalunya Central a l'estat espanyol aquesta temporada. Numèricament, és així. En un any en el qual, per primer cop en els darrers 26 anys, cap jugador de les nostres comarques no ha disputat ni un sol minut a Primera Divisió, l'ascens de Pau Torres amb el Deportivo Alabès, diumenge passat, ha de ser tingut en compte. A hores d'ara, encara no se sap si el porter capelladí completarà el somni i formarà part de la plantilla vitoriana que jugarà a la màxima categoria. Acaba contracte i el seu futur és una incògnita. Aquesta setmana, però, tant ell com els seus companys han festejat l´ascens amb una afició fidel, que finalitza una travessa del desert de deu anys.

Afició abocada

Encara mig afònic per la celebració, Torres explica que Vitòria és una ciutat de futbol, tot i la importància de l'equip de bàsquet, el Laboral Kutxa, un dels grans del panorama estatal. «Has de comptar que en tots els partits han vingut 10.000 o 11.000 espectadors a Mendizorroza, i en els darrers partits ja van ser molts més». Els dos últims partits, l'Alabès gairebé els ha jugat a casa. Dijous passat va obtenir una victòria clau al camp del descendit Bilbao Athletic, «i molts aficionats ja s'hi van desplaçar, perquè una victòria ens ho deixava molt de cara per sentenciar al nostre camp. Vam vèncer amb moltes dificultats i ja ho vam rematar contra el Numància». Així, dilluns, la plaça de la Virgen Blanca es va omplir d'aficionats amb bufandes i banderes del Glorioso, nom com és conegut l'equip. L'Alabès no era un dels favorits, però Torres explica que «la clau ha estat no enfonsar-nos quan les coses s'han torçat. Hem estat gai-rebé sempre en llocs d'ascens». Recorda com a moment clau «el partit que vam jugar a Còrdova» el 27 de març. «Era un diumenge al migdia i la tarda abans havíem sortit per primer cop de les dues primeres posicions per culpa d'uns quants empats seguits. Vam guanyar aquell partit [1-2] i ja va ser decisiu per anar cap amunt».

Futur incert

Pau Torres és un porter sorgit del planter del Barça, que va arribar a actuar a les ordres de Guardiola al filial i que ha peregrinat per equips de Segona B com el Terrassa, l'Hospitalet, el San Roque i el Ceuta, on no cobrava. Unes bones temporades al Lleida el van dur l'estiu passat a fitxar per l'Alabès. Només ha actuat en un partit, en què no va rebre cap gol i es va empatar a casa contra el Lugo, tapat per la progressió de Fernando Pacheco, jugador el planter del Reial Madrid. Seguirà al club? «Doncs no ho sé, acabo contracte i, de moment, ningú no s'ha dirigit a mi per parlar-ne, tot i que és molt aviat, estàvem centrats en l'ascens». Torres se centra, però, «en una experiència que per a mi és inoblidable. He estat molts anys a Segona B i aquest, per a mi, tot i jugar poc ha estat magnífic».