El Circuit de Barcelona-Catalunya celebrarà sense estar-se de res el seu 25è aniversari en el Mundial de Motociclisme amb el primer duel entre Jorge Lorenzo (Yamaha YZR M 1) i Marc Márquez (Repsol Honda RC 213 V) després de la batalla lliurada a Mugello (Itàlia), amb el mallorquí de vencedor.

Dinou mil·lèsimes van ser amb les quals va tenir prou el pilot de Yamaha, líder del Mundial de MotoGP amb deu punts d'avantatge respecte al de Cervera, en el Gran Premi d'Itàlia per emportar-se un triomf en un final vibrant.

Un duel que tornarà a repetir-se en el Gran Premi de Catalunya, setena cita del Mundial, en la qual l'italià Valentino Rossi (Yamaha YZR M 1) buscarà sumar-se a la batalla entre els espanyols i redimir-se de l'abandonament en la carrera "de casa" per un problema tècnic amb el seu motor.

El pilot transalpí, que ha aconseguit en les diferents cilindrades fins a nou victòries en el traçat català, ocupa la tercera posició, a 37 punts del lideratge, després d'un inici una mica irregular en què ha sumat dos abandonaments (Austin i Mugello).

L'única victòria des del principi de temporada la va aconseguir precisament en territori espanyol (Jerez). Les altres cinc carreres se les han repartides entre Lorenzo (Losail, Le Mans i Mugello) i Márquez, vencedor a Termas de Río Hondo i Austin.

El balear està en un gran estat de forma, i a Barcelona intentarà encadenar la tercera victòria consecutiva -la quarta des del principi de temporada- i assentar-se en el lideratge del Mundial en un circuit on li van bé les coses, ja que va aconseguir pujar a dalt de tot del calaix el 2010, 2012, 2013 i 2015.

El tres vegades campió del Món de MotoGP s'està mostrant molt regular en els dies de carrera gràcies a l'equilibri electrònic de la seva Yamaha i les bones prestacions amb els pneumàtics, cosa que, no obstant això, no li ha permès ampliar la distància amb Marc Márquez, el seu més immediat perseguidor.

Malgrat que el de Montmeló és un traçat favorable per a les Yamaha, que s'han portat 8 de les últimes 14 edicions, el pilot català afronta amb optimisme la carrera "de casa" després d'un inici de temporada que, segons la seva opinió, ha estat molt més positiva del que s'esperava.

Márquez ha après de l'error de l'any passat, quan un accident el va obligar a abandonar en la segona volta, i és conscient que un pas en fals a Catalunya podria significar allunyar-se de l'estela de Lorenzo.

Per això, la recepta de les dues vegades campió del Món de MotoGP és seguir lluitant per entrar al podi, a prop de Yamaha, i barallar-se, si es dóna el cas, per la que seria la seva segona victòria al circuit de Barcelona-Catalunya després de l'aconseguida el 2014.

El seu company d'equip, Dani Pedrosa, confia a mantenir les bones sensacions de Mugello, on va acabar quart, molt a prop del podi que va completar Andrea Ianone (Ducati Desmosedici GP16) i va poder acabar amb la inèrcia negativa que arrossegava des del Gran Premi dels Estats Units.

Un escalafó per sota del duel entre Yamaha i Honda se situen Ducati i Suzuki. Després d'un inici de temporada irregular marcat per les fins a cinc caigudes que han patit entre Andrea Ianone i Andrea Dovizioso, l'equip italià espera prolongar el bon paper mostrat a Mugello.

De la seva banda, Suzuki, els pilots catalans de la qual Maverick Viñales i Aleix Espargaró ocupen la cinquena i la sisena posició en la general, respectivament, buscaran repetir el bon paper de l'any passat, quan van copar la primera línia de la graella en la jornada de qualificació, i plantar cara en una carrera en la qual estadísticament de poc serveix conquistar la 'pole position'.

Prova d'això és que des que es va instaurar la MotoGp només dos pilots han guanyat el Gran Premi de Catalunya sortint des del primer lloc de la graella: Valentino Rossi el 2006 i Jorge Lorenzo el 2010.

Entre els equips satèl·lit serà interessant la lluita entre la Yamaha de Pol Espargaró i la Ducati d'Héctor Barberá, setè i vuitè, respectivament, en la classificació general, mentre que Esteve 'Tito' Rabat (Estrella Galícia 0,0, Marc VDS) confia a poder reaparèixer a Montmeló després de l'operació que li van practicar a la clavícula després de l'accident que va patir a Mugello.