Josep Antoni Hermida es troba en la recta final de la seva carrera tan reeixida com a ciclista de BTT de cros country. El de Puigcerdà ha confirmat que aquesta és la seva última temporada i que afrontarà un o dos anys més a l´especialitat de les proves marató o ultra. Abans de la retirada, Hermida pot posar la cirereta al pastís amb presència als seus cinquens Jocs Olímpics, els de Rio de Janeiro. Pel rànquing de corredors estatals en els dos últims anys (és el segon) li tocaria una de les tres places disponibles per a la gran cita del Brasil. Però la decisió final queda ajornada fins després del mundial del 3 de juliol quan el seleccionador decidirà quins dos ciclistes podran estar amb Carlos Coloma a la prova olímpica del 21 d´agost. A més a més d´Hermida, els altres candidats que hi ha són David Valero, Pablo Rodríguez i el més veterà, Sergio Mantecón, que té 36 anys.

Per la seva trajectòria i pels resultats dels dos darrers anys es veu als Jocs de Rio?

Sí que tinc esperances de poder ser-hi, però no hi ha res oficial, no tinc cap confirmació. La decisió és de Cristóbal Sánchez, el director tècnic de la federació espanyola. A l´agost faré 38 anys i aquests serien els meus cinquens i darrers Jocs; per a mi seria un magnífic colofó.

La seva relació amb els Jocs ha estat força positiva en els quatre antecedents que ha tingut...

N´estic content, sempre que hi he anat ha estat per competir. En els del 2000, a Sydney, ningú no em coneixia i vaig estar a punt de fer podi, vaig acabar quart. En els del 2004 a Atenes va ser quan em vaig penjar la medalla de plata, el meu millor record. En els de Pequín vaig acabar el desè; i en els de Londres altra vegada vaig estar a prop de la medalla, amb un quart lloc del qual també vaig quedar satisfet.

Coneix el circuit de Rio, ja ha tingut ocasió de provar-lo?

Hi vam estar el novembre, i és un circuit que s´adapta molt bé a les meves qualitats. És similar al de Londres, molt tàctic i ràpid. Crec que m´hi adaptaria bé si finalment sóc entre els seleccionats.

Com està sent la temporada? De moment, a la Copa del Món no ha tingut uns bons resultats. Quin és el motiu?

Vaig estar refredat i vaig tenir en les primeres curses uns resultats força discrets, el 40è en una d´elles. Aquest diumenge passat vaig ser el 23è a Basilea i ja vaig tenir millors sensacions. Carlos Coloma va ser l´onzè, David Valero va entrar el dissetè i el dinovè classificat va ser Pablo Rodríguez. A mi m´està passant que a les sortides tinc problemes, quedo massa enrere i em condiciona les curses, em toca recuperar des del darrere. Ho de treballar amb Quim Forteza, el meu preparador físic; suposo que una part important és que amb els anys vas perdent en l´explosibilitat. A l´europeu, que es va fer a Suècia, vaig acabar en el tretzè lloc.

És cert que aquest serà el seu darrer any en el cros country?

Sí, s´acaba el meu contracte en l´equip del Multivan Merida, que ha estat el meu els darrers dotze anys. La idea és continuar corrent una o dues temporades més fent curses marató per etapes, proves de llarga distància, amb les quals he tingut ja alguna experiència i no m´ha desagradat. Per exemple, vaig córrer i vaig guanyar la cursa de l´Andalucia Bike Race. La Titan Desert? No he pensat gaire a fer-la, però no ho descarto.

Quan deixi la competició ja té pensat a què es dedicarà?

Una opció que veig factible i de la qual hem començar a parlar és la de continuar vinculat amb el que és la fàbrica del Multivan Merida, el meu equip. Les centrals estan ubicades a Taiwan i Xina, amb la central europea a Stuttgart. Ja he estat col·laborant com a provador de material de bicicleta.

Ha viscut el canvi generacional de la BTT en aquests darrers anys al màxim nivell?

Sí, quedem poquets bikers de la meva generació; un d´ells és el francès Abaslon, que continua sent entre els primers i va vèncer en el darrer europeu. Però pocs més en queden. A la nova fornada hi ha molts francesos bons com ara Maxime Marotte o bé Jordan Sarrou. I després hi ha una colla de suïssos com Martin Fanger, Reto Indergand, Lukas Flückgier, Fabien Gigier o Mathias Stirnemann...

Com creu que arribarà al dia 3 de juliol, al mundial de Nove Mesto, a la República Txeca?

És un circuit també tècnic, que és enmig del bosc, has de passar per damunt de moltes arrels. Amb mi, i amb els altres companys que també poden anar als Jocs, ja ha parlat Cristóbal Sánchez, el director tècnic. A tots ens hauria agradat saber-ho abans però serà el mundial el que determinarà les altres dues places.