La fiscal del cas contra Leo Messi ha assegurat aquest divendres, en el tram d'informes finals, que el pare del futbolista, Jorge Horacio Messi, va prendre la "decisió" de crear empreses en paradisos fiscals per tal d'evadir impostos a la hisenda espanyola. En canvi, l'advocat de l'Estat creu que era el davanter argentí qui dirigia l'entramat societari amb l'objectiu d'estalviar-se impostos. Per la seva banda, les defenses han al·legat que les empreses en paradisos fiscals eren legals, i que si hi ha alguna irregularitat és responsabilitat dels assessors fiscals del despatx Juárez Veciana de Barcelona.

La fiscal ha dit que per cometre un delicte fiscal hi ha d'haver la decisió de cometre'l, i que en aquest cas va ser "l'alter ego de Messi", el seu pare, qui va decidir "comprar la moto" al despatx Juárez Veciana. Així, després de ser enganyat pel comptable argentí Rodolfo Schinocca, Jorge Horacio Messi no va voler simplificar el procediment per cobrar els drets d'imatge, sinó que va replicar l'estructura empresarial per tal de seguir evadint impostos. L'elecció d'Uruguai com a país no és casual, segons ella, ja que tot i no ser un paradís fiscal, a la pràctica funciona com una jurisdicció de conveniència "opaca" a la hisenda espanyola.

El ministeri públic diu que Messi no va actuar amb dol ni amb ignorància deliberada, sinó que confiava en el seu pare, i aquest en els assessors.

En canvi, l'advocat de l'Estat creu que Messi es desentenia dels mecanismes fiscals però volia els objectius finals: estalviar-se de pagar més d'un 50% en impostos sobre els ingressos en drets d'imatge. Per al lletrat, després de l'estafa de Schinocca hagués estat més fàcil que els drets els hagués cobrat Messi directament, i no pas a través d'empreses seves. Per això, dóna "credibilitat zero" a l'afirmació de Messi que no parlava de temes legals ni fiscals amb el seu pare. Així, ha lamentat que aquest dijous no li respongués preguntes com perquè va crear una empresa a Panamà dos dies després de la presentació de la querella de la fiscalia.

L'advocat de l'estat ha apuntat directament al despatx Juárez Veciana com a responsables del frau i ha lamentat que no estiguin acusats. Tot i així, ha advertit que potser s'investiga aquest despatx i totes les empreses i persones que ha assessorat.

L'advocat de Messi, Enrique Bacigalupo, ha recordat que només una de les empreses citades en el judici és de Messi, que no forma part de cap entramat i que la companyia estava dirigida a la pràctica i legalment per un advocat del despatx Juárez Veciana. A més, ha al·legat que no es pot obligar una persona a tenir coneixements fiscals i que no es pot demostrar que Messi sabés que es defraudaven impostos a l'estat espanyol. De fet, ha dit que no hagués contractat un reconegut despatx fiscalista si no volgués pagar impostos, i el despatx tampoc ho hagués acceptat. Per això, ha al·legat que Messi hauria comès el que legalment es coneix com a "error inevitable o invencible" en desconèixer totalment que el que feia era il·legal, i que qui ho feia l'hauria enganyat.

Per últim, l'advocat del pare de Messi, Javier Sánchez Vera, ha dit que és impossible demostrar que Jorge Horacio Messi sabés que s'estava defraudant a Hisenda, i que justament el fet de posar en mans d'assessors els ingressos per drets d'imatge fa que hagi de ser considerat innocent.

En acabar l'última sessió, les defenses s'han mostrat satisfetes pel judici i optimistes sobre la sentència, però Bacigalupo s'ha mostrat "ofès" per alguns comentaris de l'advocat de l'Estat.