El llegendari excampió de pes pesat i icona social de Muhammad Ali va morir a l'edat de 74 anys per problemes respiratoris, d'acord a un comunicat ofert aquesta nit pel portaveu oficial de la família.

Ali havia estat hospitalitzat a l'àrea de Phoenix aquesta setmana amb problemes respiratoris, encara que s'havia dit que la seva condició era "satisfactòria".

El Departament de Policia de Paradise Valley va informar a la cadena ABC News que una trucada dels serveis mèdics d'emergència es va fer des de l'adreça d'Ali a l'àrea de Phoenix el dimarts, i el Departament de Bombers de Phoenix va confirmar que va respondre a una trucada d'ajuda mútua per a un home de 74 anys d'edat, amb problemes respiratoris en aquest moment.

Des que es va retirar de la boxa des de 1981, Ali havia lluitat contra la malaltia de Parkinson des de feia anys.

El llegendari púgil també havia estat hospitalitzat diverses vegades més en els últims anys, incloent a principis de 2015, a causa d'una infecció urinària severa després que inicialment se'l va diagnosticar pneumònia.

Ali es mostrava cada vegada més feble en les seves aparicions públiques, l'última ocorreguda el passat 9 d'abril quan portava ulleres de sol i estava inclinat en el sopar de la nit anual de Celebritats de la Boxa que es va celebrar a Phoenix i que recapta fons per al tractament de la malaltia del Parkinson.

No obstant això, portava una vida tranquil·la a l'àrea de Phoenix amb la seva quarta dona, Lonnie, amb qui es va casar el 1986.

La mort d'Ali arriba molt més que al món de la boxa sinó també a una icona de la societat nord-americana.

Ali va ser una de les persones més reconegudes en el món per les seves accions dins i fora del ring. La seva postura sobre el servei militar i la conversió a l'Islam va traspassar les línies racials i va polaritzar Amèrica del Nord.

Més tard es va convertir també el símbol que va unificar la gent amb els seus missatges de llibertat, pau i d'igualtat.