El Teatre Conservatori de Manresa va acollir la presentació del nou invent del kinematògraf el 27 de desembre del 1896 i, 120 anys després, el mateix edifici rememorarà aquella efemèride amb un acte d'homenatge obert a la ciutadania que se celebra avui a les 12 h, inclòs en el programa del 60è aniversari de Cineclub. La jornada prosseguirà a la tarda amb la festa central del cicle Vi_suals amb la plaça Sant Domènec com a epicentre de l'activitat.

La celebració del Conservatori inclou a la instal·lació i per ser exhibit de forma permanent al vestíbul del teatre un projector de cinema antic de 35 mm que va fer servei a la Sala Ciutat des de la dècada dels 60 fins a la dels 80 i que s'ha restaurat en un taller d'Ampans. Tot seguit, la Banda Simfònica del Conservatori Municipal de Música interpretarà un concert de bandes sonores de cinema a la plaça Fius i Palà, a l'exterior del mateix teatre.

El cicle Vi_suals viurà la segona part de la seva jornada central a partir de les 17 h fins les 23 h, amb la Mostra de vins dels cellers de la DO Pla de Bages -acompanyats per Les Cuineres del Bages- a la plaça de Sant Domènec. A les 19 h, tindrà lloc la inauguració de la Mostra d'art efímer urbà, que presentarà l'obra pictòrica inspirada en el món del vi realitzada per 15 artistes de la Catalunya Central. Les peces, creades sobre suports tèxtils de 3x1, s'ubicaran entre Sant Domènec i la Plana de l'Om.