El serbi Novak Djokovic va conquerir ahir, a la quarta final, el seu primer Roland Garros, en derrotar el britànic Andy Murray per 3-6, 6-1, 6-2 i 6-4 en 3 hores i 3 minuts. Era l'únic títol que mancava al seu extens palmarès, i el va aconseguir després de tres intents fallits. A la fi, el serbi, el millor tennista dels últims anys i el principal dominador del circuit mundial, va inscriure el seu nom en el llibre de guanyadors del prestigiós torneig.

"És un moment molt especial, pot ser que el més gran de la meva carrera", va dir des de la pista el guanyador. Amb el brasiler Gustavo Kuerten a les graderies, Djokovic va dibuixar un cor sobre la terra batuda, en homenatge al que va fer l'extennista el 1997 a París després de salvar un partit complicadíssim. "Li he demanat permís", va afirmar abans de celebrar el triomf amb els joves que recullen les pilotes, com havia fet aquest any després de les seves victòries anteriors.

Una llarga espera

El serbi ha necessitat 12 participacions a Roland Garros, jugar quatre finals, les mateixes semifinals i dos quarts, per poder petonejar la Copa dels Mosqueters, el torneig més desitjat del número 1 del món, que havia perdut dues finals contra Nadal i la de l'any passat davant el suís Stan Wawrinka. Una espera que l'ha convertit en el tennista que ha acabat guanyant a París després d'haver acumulat més participacions.

Es va treure així una espina que començava a convertir-se en obsessió, que va rondar per la seva ment quan Murray, que jugava la seva primera final a Roland Garros a la recerca del seu tercer gran, es va adjudicar la primera mànega.

L'escocès dictava el ritme del partit, fins al punt de fer callar la sorollosa pista Philippe Chartier, que, en un ambient de Copa Davis, semblava més favorable al serbi. Al davant en el marcador, Murray, que mai no havia perdut un partit a Roland Garros després de guanyar el primer set (27 de 27), es veia capaç d'enderrocar el número 1, com havia fet feia tres setmanes a la final del Masters de Roma. Però el serbi va mantenir la compostura i no va perdre la fe en la remuntada. Un 3-0 d'entrada en el segon set va posar el parcial a favor seu, un avantatge que va ampliar per guanyar el set i situar la guerra moral a la seva banda.

Assentat en un servei més efectiu, el serbi imposava la llei a la pista, mentre que Murray es va anar diluint, i va deixar que Djokovic aixequés la seva copa desitjada.