Un 78% de les persones que participen en curses urbanes de fons no s´ha controlat el factor de risc cardiovascular, tot i que entre elles hi ha persones amb sobrepès o que poden haver tingut antecedents familiars de problemes del cor. Aquesta dada rellevant forma part d´un estudi elaborat per les metgesses Julia Gómez, Laia Cases i Alba Sinfreu sobre el perfil clínic i sociodemogràfic dels atletes de curses populars i

està inclosa en el seu treball de final de residència com a metgesses especialistes en formació de l´ICS a la Catalunya Central.

Les tres especialistes en medicina de família han cregut important conèixer millor les característiques de les persones que participen en curses. En aquest sentit, és interessant saber que el 90,21% d´aquestes persones, més enllà de la competició, corren per fer una activitat recreativa i que la meitat de practicants d´aquesta modalitat atlètica hi dediquen 8 o més hores a la setmana.

L´estudi, que es va fer en una mostra de participants a la multitudinària Cursa de la Mercè de Barcelona, constata que el 68% dels atletes fa menys de cinc anys que practiquen aquesta disciplina esportiva i recreativa. Pel que fa a la simptomatologia associada a l´esforç que comporten aquestes curses, un 80% diu que no ha notat mai cap símptoma de mareig ni dolor toràcic.

Les autores de l´estudi consideren important que els corredors de fons es facin revisions mèdiques per detectar i prevenir qualsevol problema de salut, especialment de caràcter cardiològic.