Fa just un any, l'equip femení de l'Avinent Manresa va estar a prop de l'abisme. Quan faltava una volta per al final de la prova dels 4x400 metres, l'última de la fase de permanència a la Divisió d'Honor d'atletisme femení, a l'Hospitalet, ocupava la penúltima posició, la qual cosa suposava el descens. Gràcies a una última volta fantàstica de Marina Petkova, l'equip va acabar quart i es va salvar per només quatre punts. Van baixar les locals i l'Elx. Ara, dotze mesos més tard, les manresanes es troben al mateix estadi de la competició, però la situació és molt diferent. Els resultats a les trobades prèvies han estat immillorables, i la solidesa del conjunt és tan gran que, fins i tot, apareix com a favorit per superar els set rivals amb qui s'enfrontarà dissabte a les pistes del Río Esgueva de Valladolid.

Tapant debilitats

D'un any a l'altre, l'Avinent ha mirat de reforçar-se en proves en què no era tan potent. Les noves llançadores i la recuperació d'algunes atletes, com Núria Tió i Emilia del Hoyo, que passen la temporada hivernal als Estats Units, on estudien, donen a les bagenques una projecció 24 punts superior als 87 obtinguts l'any passat. Així, segons el càlcul fet per Regió7 a partir de les marques dels vuit equips participants en les dues fases prèvies, l'Avinent s'imposaria en el míting amb un sensible avantatge respecte del Ría Ferrol i del Tenerife CajaCanarias. Les insulars ja van caure contra les bagenques en la primera de les dues trobades que s'han fet fins ara. Malgrat tot, cal tenir en compte que l'Avinent tindrà algunes baixes sensibles.

Així, la saltadora de perxa Laura Clemente serà substituïda per la seva germana per culpa d'una lesió; tampoc no pot competir per motius físics Alba Gallardo; la llançadora Alba Estévez té incompatibilitat amb la feina, i la velocista andorrana Estefania Sebastián participa en el Campionat d'Europa dels Petits Estats, a Malta. L'equip estarà format per Laia Solà (100 metres), Paula Sevilla (200), Núria Tió (400), Marina Petkova (800), Aniria Mata (1.500), Meritxell Soler (3.000 metres), Ester Guerrero (3.000 obstacles), Paula Raúl (100 tanques), Àngela López (400 tanques), Mar Juárez (5.000 metres marxa), Mireia Chico (alçada), Mònica Clemente (perxa), Emilia del Hoyo (llargada), Júlia Quevedo (triple), Anna Circuns (pes), Ainhoa Martínez (disc), Blanca García (javelina), Maria Rosario Torres (martell) i els quartets de 4x100 metres (amb quatre corredores a escollir entre Raúl, Sevilla, Quevedo, Del Hoyo i Clemente) i de 4x400 (María González, López, Tió i Petkova).

El millor de la història

El director esportiu de l'entitat, Joan Lleonart, opina que aquest és, "sens dubte, el millor equip de la història de l'entitat. Tenim una bona previsió per a dissabte, però no ens podem refiar i assegurar la permanència". Sobre les claus de la millora d'un any a l'altre, Lleonart apunta que "disposem d'un planter important. Onze de les dinou noies que competiran són fetes a casa, i de totes les que han competit en fases anteriors, la xifra arriba al 70%". El que han fet és "intentar reforçar les proves en què anàvem una mica més coixes, com alguns llançaments. Atletes com ara Rosario Torres, Blanca García, Ainhoa Martínez, Mar Juárez, Marina Petkova o Paula Sevilla ens apuntalen algunes especialitats. A més, tenir-les serveix d'incentiu perquè, d'aquí a uns anys, surtin especialistes de casa nostra en aquestes proves. De fet, en categories inferiors ja està passant". De moment, cal mirar el present, mirar de fer els deures dissabte i, si pot ser de manera brillant, millor.