La selecció espanyola va iniciar el seu camí a l'Eurocopa amb un sofert triomf davant la República Txeca (1-0) en un matx que va decidir el central del Barça Gerard Piqué, que amb un cop de cap al minut 87 va donar els primers tres punts al seu equip.

Amb Vicente del Bosque com a tècnic, l'equip estatal mai havia començat cap Eurocopa o Mundial amb victòria. El partit inicial sempre es resistia, i va estar a punt de tornar a passar si no hagués estat pel talent del migcampista blaugrana Andrés Iniesta i el gol de Piqué. El central, el jugador que més debat va acaparar a la fase de classificació i que era xiulat a la majoria d'estadis espanyols pels seus propis aficionats, es va disfressar de salvador.

El matx es va iniciar amb el plantejament esperat, amb uns txecs amb les línies molt juntes, que van defensar en una àrea de vint metres i van entregar completament la pilota al combinat espanyol. Per altra banda, quan tenien la pilota creaven dificultats als espanyols. Mentrestant, Espanya va anar amb presses a l'inici i no trobava bones jugades per marcar. Va necessitar la pausa d'Iniesta, la qualitat als darrers metres de Silva i l'aparició dels laterals Juanfran i Jordi Alba per generar perill a la porteria de Cech, tot i que els va faltar precisió en les rematades. Per exemple, Morata va intentar una rematada que va anar directa a les mans del porter de l'Arsenal. Es va arribar a la mitja part de l'enfrontament amb un marcador d'empat a zero.

En la segona meitat, el conjunt de Vicente del Bosque va augmentar la velocitat i va assetjar la porteria txeca. Gràcies a això va provocar diversos córners, i Nolito i Ramos van intentar avançar Espanya al marcador, però no ho van poder aconseguir.

Els txecs no es conformaven amb només un punt i van donar un ensurt amb una rematada de Hubnik que va aturar De Gea i una altra de Gebre Selassie que va treure Cesc sota pals. Tot seguit, Del Bosque no va tocar el sistema, però va canviar les peces i va fer entrar Aduriz per Morata per canviar de davanter centre. El davanter de l'Athletic de Bilbao va demanar penal en la seva primera rematada i va deixar una xilena en el segon.

Anaven passant els minuts i el nerviosisme dins de l'equip espanyol creixia. Les ocasions arribaven, però faltava precisió en la rematada. Jordi Alba i Thiago ho van intentar sense encert, i quan quedaven tres minuts per al final, Piqué va pujar a l'atac i va rematar una centrada per fer el primer i definitiu gol de l'equip estatal. Tot i aquesta galleda d'aigua freda, els txecs ho van intentar amb un xut de Darida, però De Gea va fer una gran aturada i va salvar el triomf dels de Del Bosque.