T

erra dels meus pares, oh, terra dels lliures; una terra de poetes i joglars, homes famosos; els seus guerrers valents, patriotes beneïts; van perdre la sang per la llibertat". El preciós Terra dels meus pares és l'himne nacional de Gal·les, país que forma part del Regne Unit i que té dret a tenir selecció de futbol per ser un dels fundadors de la FIFA, juntament amb Anglaterra i Escòcia.

L'equip del drac, símbol que porta a la samarreta, disputa un torneig internacional per primer cop des del Mundial de Suècia del 1958, quan un gol de Pelé els va deixar fora de quarts de final. Gal·les, que va debutar a l'Eurocopa amb triomf contra Eslovàquia dissabte, té avui un duel molt especial. S'enfronta a Anglaterra, una rivalitat futbolística que fa 137 anys que dura i que ha viscut 101 episodis. D'aquests, els gal·lesos només n'han guanyat catorze. El duel serà especial per a nou jugadors dels 23 de la llista de Chris Coleman. Són nascuts a territori anglès però, fent seva la lletra de l'himne, juguen per la terra dels seus pares... i també dels avis.

Sentiments diversos

Així, James Chester, de Warrington, i George Willams, de Milton Keynes, tenen la mare gal·lesa; Jonathan Williams, de Turnbridge Wells, hi té el pare; els dos progenitors de David Edwards, de Pontesbury, són nascuts al sud-oest de l'illa britànica; el capità, Ashley Williams, de Wolverhampton, Andy King, campió de lliga amb el Leicester i nascut a Maidenhead i Sam Vokes, de Southampton, hi tenen un avi; una de les àvies del golejador Hal Robson-Kanu, de Londres, ho és; i els dos ancestres materns de segona generació del davanter Simon Church completen la llista. Tots ells poden tenir sentiments oposats en l'enfrontament d'avui a Lens, sobretot perquè alguns van arribar a disputar partits amb les seleccions angleses de base.

Més enllà de la part emotiva, però, també és cert que alguns d'aquests jugadors no només actuen per Gal·les per sentiment familiar. Molts ho fan perquè és més fàcil ser internacional per aquest país que no pas per Anglaterra, la qual, a priori, té més nivell i més on triar. El cas contrari va ser el del famós exjugador del Manchester United Ryan Giggs. Nascut a Cardiff, hauria pogut jugar per Anglaterra, perquè en va rebre l'oferta, quan era jove, però va preferir fer-ho pel seu país.

Avui, anglesos i gal·lesos es tornaran a veure les cares com dos germans la relació dels quals no ha estat mai gaire fluïda. Hi ha rivalitat, com s'ha notat en les declaracions prèvies, en què Gareth Bale ha parlat de l'orgull dels seus, i els anglesos ja s'han sentit ofesos. El derbi, a partir de les tres de la tarda, està servit.