El proper dia 1 d´agost, el primer equip del Centre d´Esports Manresa iniciarà la pretemporada per preparar el campionat de lliga de Primera Catalana. En les dues darreres campanyes, l´ascens a Tercera Divisió ha estat a tocar. Enguany, però, a diferència de les darreres temporades, el tècnic Dani Andreu no serà l´encarregat de dirigir l´equip. Per al seu lloc, el Manresa ha apostat per l´olesà Dani Fernández, un jove entrenador que fins ara feia les tasques de coordinador del futbol formatiu de l´entitat manresana. La seva experiència en primers equips no és gens extensa (va estar uns mesos al Castelldefels a Tercera Divisió), però en canvi, en el futbol base, ha destacat el seu treball a l´Espa-nyol, a la Damm i a la selecció catalana cadet, i també com a coordinador del CE Manresa i del Gimnàstic, clubs en els quals també ha dirigit algun equip. És professor de nous entrenadors.

Ja té el càrrec que volia?

Em feia molta il·lusió ser l´entrenador del primer equip del CE Manresa. Vaig aterrar aquí el 2006 per dirigir l´infantil de Divisió d´Honor i sempre he estat molt bé, també en la meva etapa al Gimnàstic. Però sempre dic que el Manresa és la meva casa esportiva, tot i haver estat en cases grans com les de l´Espanyol, la Damm o la Federació Catalana. Penso que ara s´ha donat la situació idònia per ser jo l´entrenador. Dani Andreu va anunciar que no continuava i ha deixat un equip sòlid a la categoria, amb aspiracions. S´ha de tenir en compte que la banqueta del Manresa tothom la vol.

Quina és la seva proposta?

Està clar que comença una etapa nova. Cal crear un estil diferent de joc, el mateix que han de tenir els equips de la base. S´ha de fer un projecte a mitjà termini perquè hi hagi temps per construir. El primer any no parlarem de pujar, però sí d´estar a la part alta de la classificació, encara que si podem assolir l´ascens, millor, està clar. El que vull dir és que no podem crear frustracions i expectatives falses. Cal tenir en compte que hi ha altres equips consolidats i amb més pressupost que el nostre. Ara bé, en dos o tres anys sí que hem de poder retornar l´equip a Tercera Divisió, la categoria que pertoca al CE Manresa, i amb un joc atractiu.

Com valora el pas de Dani Andreu pel CE Manresa?

Ha estat una trajectòria bona. Va aconseguir l´ascens a Primera Catalana i els dos darrers anys ha consolidat l´equip a la part alta de la classificació, molt a prop de pujar. Ha fet canviar les coses perquè l´equip torna a ser capdavanter a la categoria. I això sense jugadors gaire cars, i sense ser favorits.

Com entén que els números al Congost hagin estat tan dolents?

El problema d´aquesta categoria és que els equips fora de casa cedeixen la pilota i juguen al contracop. Per això s´han de tenir jugadors que desbordin en l´u contra u. Les lesions també han estat un handicap i sobretot la manca de gol, que realment és el que es paga. Jo penso que puc aportar un joc que afavoreixi tenir més arribades en els partits a casa.

Es preveuen molts canvis a la plantilla de cara a la propera temporada?

La base és bona, amb jugadors molt compromesos. El que cal fer és reforçar algunes posicions per fer créixer encara més l´equip.

Més o menys sempre ha estat en equips de formació. Què l´ha portat a voler-se endinsar en el futbol amateur?

En els equips base tu tens temps per construir un equip. On he estat sempre he tingut les eines per fer el que jo creia. En canvi, en el futbol amateur, el temps te´l donen els resultats. No tens temps de construir si no hi ha resultats. Penso que no hi ha entrenadors de futbol base o de futbol amateur, tot i que és cert que el tracte amb els jugadors és diferent. El que volen els adults és que els parlis clar i no hi hagi enganys. En el meu cas vull aprofitar tota l´experiència en el futbol base per créixer en el futbol amateur.

Com va anar la seva experiència, tot i que va ser curta, al primer equip del Castelldefels?

Jo estava a l´Espanyol amb Jordi Lardín de coordinador i, tot i que volien la meva continuïtat, perquè jo estava ben considerat, necessitava nous reptes, saber el que era no guanyar cada setmana, i vaig fer el pas. Crec en la meva manera d´entrenar. A Castelldefels no va sortir gaire bé, però no per motius esportius. Vam aconseguir sortir de les posicions de descens, tenint en compte que ja es comptava que l´equip estava fet per a la permanència i prou. Manresa és una altra història, és el lloc idoni per entrenar un primer equip.

Creu que hi ha entrenadors teòrics i altres de més pràctics?

Crec que no. Més aviat hi ha entrenadors que llegeixen millor els partits i tenen més intuïció. Hi ha bons entrenadors que no han estat ni jugadors i altres que sí, com Cruyff o Guardiola, que han estat revolucionaris com a tècnics. En el meu cas, penso que construeixo un equip amb l´estudi i també amb el dia a dia.

Ser l´entrenador del primer equip del CE Manresa implica haver de deixar la coordinació de la base?

Exacte. El que passa és que tindré vinculació amb els equips de formació del CE Manresa perquè portaré la metodologia. Hem d´aconseguir que tots els equips tinguin una mateix línia de joc. Serem quatre persones que farem la formació dels entrenadors i el seguiment de com s´utilitza el nostre sistema amb càmeres que ja tenim instal·lades al Nou Estadi del Congost. En aquest sentit ens volem convertir en referència del futbol català i mirar de créixer per tenir les millors categories.

La temporada que ve hi haurà dos equips de lliga nacional juvenil, el del Manresa i el del Gimnàstic. Com ho veu?

Això és bo per a Manresa i sobretot per al nostre primer equip perquè molts jugadors competiran en una categoria interessant.

I el CE Manresa finalment fa un segon equip a Quarta Catalana.

Em fa una il·lusió especial el tema del B. Era una pota que faltava al club per donar sortida a jugadors que de moment no estan preparats per competir a Primera Catalana. Aquest era un repte molt necessari. Els entrenadors Eladi Gallego i Oriol Hontangas coneixen bé aquestes categories i tenen moltes ganes de treballar. Ens reunirem assíduament amb ells. En el meu cas, tinc ganes de ser-hi.