El guanyador en la modalitat dels camions del Ral·li Dakar 2016, Moi Torrallardona, va ser declarat ahir el vencedor de la 46a Nit de l'Esportista de Manresa que es va celebrar, amb 450 persones, a la platea del teatre Kursaal. El copilot i gran expert en navegació va assolir així el primer triomf en la Nit de Manresa, just al

davant de Núria Picas, la campiona del World Ultra Trail Tour que havia rebut el guardó de millor esportista

manresana en els dos darrers anys, el 2014 i el 2015, representada ahir en l'acte pel seu germà. El tercer lloc va

arribar compartit per l'especialista en skeleton, Ander Mirambell (campió enguany de la Copa Amèrica del seu esport) i Melania Sorroche, boxadora que dissabte passat va disputar el títol mundial del pes gall a Veneçuela i que no va poder ser a la festa per uns problemes en el viatge de retorn, i va recollir el trofeu el seu agent. Torrallardona va guanyar el Dakar aquest mes de gener com a copilot de l'holandès Gerard de Rooy, i amb moltes participacions anteriors en què havia aconseguit alguns top ten en la mítica prova amb el també pilot manresà Pep Vila.

La gala d'ahir va ser conduïda per la meteoròloga Míriam Santamaria amb agilitat i convicció, i el Vòlei 6 Manresa en va ser l'organitzador tot cedint el testimoni per a l'any 2017 a l'AE La Salle Manresa.

Josep Pesarrodona, vencedor de la Vuelta Ciclista a Espanya el 1976, va rebre el Premi Bages que va ser un reconeixement a la seva trajectòria, atès que sent fill de Sant Salvador de Guardiola no va tenir guardó quan va aconseguir el seu millot èxit, fa ara 40 anys. El públic va aplaudir amb ganes quan va rebre el seu premi de mans d'Albert Estiarte.

El Premi Jove va ser enguany per al nedador Izan Cubillas, davant de la parella de ball formada per Adrià Martos i Ekaterina Paraschou i per la gimnasta Andrea Carmona. Van ser tercers en el podi els atletes Pol Vila i Toni Baños. La també atleta Loles Vives, campiona d'Europa de salt de llargada en +55 anys, va ser distingida amb el Premi Màster.

L'entrenador de bàsquet Jaume Ambrós, de l'Escola Paidos de Sant Fruitós, va rebre el Premi Josep Vila Valldaura, especial del jurat. I molt relacionat també amb l'esport de la cistella, el doctor Ramon Serra, 33 anys metge del Bàsquet Manresa, va ser igualment molt aplaudit quan va pujar a l'escenari pel Premi Josep Maria Pintó a la dedicació.

Els altres premiats de la Nit van ser: Xavier Rubio, tècnic del CN Rubí de waterpolo femení, com a millor entrenador; el conjunt femení del Club Atlètic Manresa, com a millor equip; el Manresa Rugby Club, com a entitat; Pere Farré (Club de Tir) i Santi Bargalló (La Salle), de directius; Íngrid Alsina, en l'esport escolar; el ciclista Ignasi Àvila, com paralímpic; Jordi Manjón, en els special olympic; José A. Martín Romo, en l'apartat dels àrbitres; i Elements, com espònsor.

"No m'ho esperava"

Moi Torrallardona, el vencedor de la Nit, es mostrava "molt content, i una mica sorprès. Amb el gran nivell de tots els esportistes finalistes, jo no m'esperava que m'escollisin com el millor de l'any. Ho agraeixo, i més en la meva ciutat". El campió del Dakar en camions va manifestar que "jo he estat sempre molt esportista, i vaig estar federat en diferents modalitats des de ben jove".

Torrallardona va agrair "el suport de tota la meva família. Em toca ser fora de casa molts dies i sense el seu ajut seria impossible". I en el Dakar del 2017 quin és l'objectiu? "Volem tornar a guanyar però serà difícil i la sort serà important. Començarem de zero una altra vegada".

El marge de millora

Els parlaments van tancar la Nit, i en representació de la Generalitat hi va ser Antoni Reig, com a director del Consell Català de l'Esport, qui va fer un elogi "de l'estil de vida que té amb l'esport la ciutat de Manresa, amb tots els seus clubs, i aquesta festa n'és una clara mostra, ja que arriba fins als 46 anys d'existència. És una fita de la qual us heu de sentir orgullosos".

L'alcalde Valentí Junyent posava el colofó amb un discurs amb missatge, no tan complaent. Primer va mostrar la satisfacció "com a exregidor d'Esports de veure que la Nit rutlla, i espero que el jurat em deixi formar-ne part altra vegada, d'aquí a uns anys". Va afegir que l'esport de la ciutat té una bona salut però "tenim encara molt marge de millora, per exemple en les instal·lacions, i és important mantenir-nos en una gan exigència, a tots nivells, no afluixar". Va agafat el fil que en el pregó va llançar Sisó dient que "el paper de pares i les famílies és fonamental".

Junyent va valorar els èxits de la natació i de l'atletisme manresans, "els que han donat més olímpics a la ciutat". I va glossar les figures de dos dels premiats aquesta 46a Nit de l'Esportista, el doctor Ramon Serra i Jaume Ambrós: "tots dos han estat un exemple de qualitat humana i de sacrifici". La Nit es va acomiadar fins l'any vinent amb els premis repartits i esperant que els èxits esportius no s'aturin en els propers mesos.