Sense guanyar cap dels quatre partits que ha jugat en els noranta minuts de joc reglamentari, Portugal es va plantar ahir als quarts de final de l'Eurocopa amb un plantejament d'equip petit i amb molta sort. Un contraatac a la pròrroga va sentenciar una Croàcia que feia un minut havia estavellat una pilota al pal i que va tastar la mateixa medicina que havia administrat a Espanya.

Fernando Santos va sortir determinat a ofegar la creació croata i ho va aconseguir. Amb un centre del camp potent físicament, compost per Adrien Silva, inèdit fins ahir, William Carvalho i Joao Mario, el tècnic portuguès va crear una teranyina a la qual va afegir el lateral Cédric, en el lloc de l'ofensiu Vieirinha, preocupat únicament de controlar Perisic. Això va provocar que el joc dels balcànics fos lent, a la qual cosa va afegir-s'hi la indolència d'un alentit Mandzukic.

De fet, l'ocasió més clara de la primera part la va tenir Pepe al minut 24, quan va rematar tot sol, en fora de joc i havent fet falta a Vida, una falta lateral. L'única aproximació perillosa de Croàcia va venir en un desequilibri de Strinic, però va centrar malament quan era en bona posició.

Final espectacular

La segona part va ser tant o més dolenta que la primera. Croàcia va fer una pressió més alta i Brozovic va poder marcar en dues rematades seguides. L'entrada de Renato Sanches va donar més joc a Portugal, i el nou mig del Bayern va provar-ho amb un xut llunyà. La millor ocasió, però, va ser del central croat Vida, amb una rematada de cap al servei d'una falta massa desviada. Al minut 63, a més, Velasco Carballo es va empassar un penal clamorós de Strinic a Nani, i el partit es va anar esllanguint fins a la pròrroga.

La pròrroga va ser diferent, sobretot en el tram final, quan Cacic va fer entrar el jove Pjaca. Aquest va revolucionar l'atac i va propiciar dues ocasions de Perisic, una de les quals va anar al pal. En el contraatac, després d'una pilota perduda per Strinic, Nani va cedir a Cristiano, Subasic li va rebutjar el xut, però Quaresma, que havia seguit l'acció, va rematar amb el cap sobre la línia de gol.

Croàcia encara va tenir una última ocasió, a pilota parada, però la rematada del central Vida, el més perillós del seu equip ahir, va sortir desviada.