L'australià Jack Miller (Honda) va ser el sorprenent vencedor del Gran Premi d'Holanda de Moto GP, que es va disputar en unes condicions climatològiques molt adverses a Assen, on el català Marc Márquez (Repsol Honda) va saber aprofitar les circumstàncies per acabar segon i augmentar el seu avantatge al capdavant de la classificació provisional del Mundial.

La prova es va suspendre en el 15è gir, quan va començar a ploure intensament i els pilots gairebé no tenien visibilitat. Un cop les condicions van millorar es va produir una segona sortida en la qual els italians Andrea Dovizioso (Ducati) i Valentino Rossi (Yamaha) semblaven tenir avantatge, però tots dos van acabar pel terra, com molts altres pilots.

Rossi es va posar al capdavant de la cursa en la sortida, perseguit per Dovizioso, autor del millor temps en els entrenaments, i Dani Pedrosa (Repsol Honda), que sortia el 15è, i l'italià Andrea Iannone (Ducati), que ho va fer en l'última posició, van aconseguir guanyar moltes posicions en el gir inicial. Rossi no es va poder escapar i a darrere seu es van posar Dovizioso i el colombià Yonny Hernández (Ducati), autèntic especialista sobre el terra mullat, que es va posar líder en la tercera volta, seguit per Rossi, Dovizioso i Márquez, que va agafar les primeres voltes amb molta tranquil·litat per no cometre errors.

Pitjor va resultar la situació de Jorge Lorenzo (Yamaha), qui va donar clares mostres de no sentir-se gens còmode sobre l'asfalt holandès des de l'inici. Abans de l'aparició de l'intensa pluja, Hernández s'havia consolidat al liderat per davant de Dovizioso i Rossi, però la pluja ho va canviar tot. En aquest moment, després de la suspensió de la cursa, es van començar a produir diferents caigudes, que van afectar Dovizioso, Pedrosa, Crutchlow i Rossi, entre d'altres.

Això va permetre a Miller estrenar-se a MotoGP i a Márquez sumar un segon lloc de gran valor per a la classificació general. Va ser un cap de setmana amb estrenes de pilots victoriosos. Així, dins de la categoria de Moto2 hi va haver la primera victòria per al japonès Takaaki Nakagami, i en Moto3 es va estrenar Francesco Bagnaia.