L'Audiència de Barcelona va condemnar ahir a 21 mesos de presó l'estrella del FC Barcelona Leo Messi i el seu pare per haver defraudat 4,1 milions d'euros a Hisenda a través d'un entramat de societats interposades, tot i que podran evitar la presó, ja que la pena no és superior a dos anys.

En la sentència, que pot ser recorreguda davant del Tribunal Suprem, la secció vuitena de l'Audiència recrimina a Messi que optés per una "ignorància deliberada" sobre la gestió dels seus ingressos per l'explotació dels drets d'imatge, davant de la "sospita justificada" que l'entramat societari del qual es valia no era, en cap cas, "clar i nítid".

Segons la resolució, "qui ha tractat d'eludir la norma, pel camí que sigui, no pot resultat beneficiat" d'aquest fet, "ja que, amb la impunitat en aquests casos, es dirigeix a la ciutadania el missatge que és preferible inhibir-se'n que no pas preocupar-se'n". En el judici, el fiscal només havia acusat el pare del futbolista, Jorge Horacio Messi, per a qui havia sol·licitat divuit mesos de presó. Per la seva banda, l'Advocacia de l'estat va demanar una condemna per a tots dos de 22 mesos i 15 dies de presó.

Tres delictes i atenuants

El tribunal va condemnar Leo Messi per tres delictes contra la Hisenda Pública a raó de set mesos de presó per a cadascun d'ells. També li imposa una multa de dos milions d'euros per haver-ne defraudat 4,1 en les seves declaracions de l'IRPF dels anys 2007, 2008 i 2009. De tota manera, l'Audiència també observa un atenuant per reparació de dany, ja que Messi va pagar abans del judici a Hisenda la totalitat dels diners defraudats, a excepció de 21.328 euros que encara estan pendents.

En la sentència, el tribunal qualifica d'"extrema gravetat el frau comès" i que "quan s'aprecia una indiferència tan greu com la que els ocupa, ja que tot i les circumstàncies i oportunitats que va tenir el jugador de saber com es gestionaven els seus drets no ho va fer, no es pot sinó considerar que s'ha actuat amb dol [voluntat de cometre un delicte], amb consciència que es feia un acte il·lícit".