Amb la finalització del curs acadèmic i de la temporada competitiva dels clubs, moltes famílies opten perquè els més petits es mantinguin actius i aprofundeixin en aspectes de la pràctica de l'esport que no s'atenen durant el curs. Aquesta és l'oferta dels campus esportius, que en alguns casos combinen amb activitats de lleure.

A la Catalunya Central hi ha campus i estades per triar i remenar. En aquest reportatge se'n fa un recull, amb cinc mostres, algunes amb una trajectòria força perllongada en el temps.

Les fórmules que s'apliquen i la metodologia utilitzada en cadascun són diferents. Acostuma a ser comú, però, tenir un jugador o un exjugador com a referent, que és el seu pal de paller i la seva cara visible, un veritable ambaixador del campus. És el que passa amb el del basquetbolista Rafa Martínez, a Artés, que celebra la novena edició amb el santpedorenc del València Basket com a insígnia.

El CE Sallent s'ha estrenat amb dos jugadors de futbol del poble que han arribat a la Primera Divisió i que ara ja estan retirats. Gabri, actualment tècnic del Barça juvenil, i l'exdavanter Rubén Navarro entrenaran joves futbolistes aquest juliol.

També trobem casos de clubs que opten per dur a terme una estada en què es combina l'esport amb el lleure, com el cas del campus d'estiu del FC Joanenc, o organitzacions que centren els seus esforços i l'interès en la millora individual dels jugadors, com en el Campus de Tecnificació de Soccer Dreams Academy o el campus que el Barça ha organitzat amb integrants de la FCBEscola a la ciutat de Berga la primera setmana de juliol. En aquest àmbit n'hi ha un de paradigmàtic, l'estada Elite Jove de basquetbol, que ha arribat a les 30 edicions a Solsona, avalat per la qualitat dels tècnics i un historial de jugadors de primeríssim nivell que hi han passat.

Els horaris també varien en funció del que es vulgui. Hi ha activitats que només ocupen el matí, altres que permeten la recollida de l'infant a la tarda o bé quedar-s'hi a dormir.