El ciclista català Joaquim "Purito" Rodríguez (Barcelona, 37 anys) ha anunciat emocionat, entre llàgrimes, la seva decisió de retirar-se a final de temporada després de 17 anys de professional, en què ha aconseguit importants victòries.

"Purito", que tenia la notícia guardada per anunciar-la en la jornada de descans del Tour a Andorra, país on resideix, deixarà el ciclisme amb la idea d'anar-se'n "al capdamunt i deixant un bon record".

"He fet aquest pas perquè porto 17 temporades a professionals i prefereixo deixar-ho a la part alta, amb bon record i lluitant encara per un bon lloc en el Tour de França. He gaudit molt aquest esport però arriba un moment de decidir que s'acaba".

El líder del Katusha ho tenia meditat des de l'any passat, però ha esperat a Andorra "perquè es mereixia aquest país que donés aquí la notícia. Aquí em vaig fer corredor. Esperava ser més fort. Ha estat una decisió molt difícil".

"És l'esport que m'ho ha donat tot a la vida. Seguiré vinculat perquè estimo aquest esport. Dono les gràcies a la meva família perquè aquest pas ho ha viscut de forma especial. No canviaria ni un segon de tot el que he fet en la meva carrera ".

El ciclista de Parets del Vallès, professional dede 2001 quan va debutar al ONCE de Manuel Saiz, deixarà la bicicleta "amb les mateixes ganes que quan vaig començar amb 20 anys, i amb un bon nivell competitiu.

Entre els seus records subratlla els 2 Tours de Llombardia, la plata del Mundial de Florència i el podi del Tour 2013, entre molts altres triomfs que adornen el seu palmarès, que es completa amb dos llocs d'honor a la Vuelta i un en el Giro, cosa que el situa com un dels millors corredors de tota la història del ciclisme català.

Purito, que va començar a ser líder d'un equip en 2010 quan va fitxar pel Katiusha després del seu pas pel ONCE, Saunier Duval i Caisse d'Epargne, no es penedeix d'haver donat tard aquest pas. La temporada segueix per Purito. Se sent atret pels Jocs de Rio, prova que l'atrau "per la duresa del recorregut".

Purito deixarà el ciclisme amb alguna espina clavada. "L'important és que he donat el cent per cent sempre, mai em vaig reservar, així que no puc demanar més. És cert que em cal una gran, un Mundial o un Lieja, que és la meva carrera preferida. Però he aconseguir estar sempre amb els millors ", ha comentat.

"El Mundial de Florència hagués estat un gran record", ha recordat, en referència a una prova en la qual potser a algú "li va faltar cap".

Entre les seves conquestes figuren a més 3 etapes del Tour, 2 del Giro, 9 de la Volta, 2 Girs de Llombardia, 1 Fletxa Valona., Volta al País Basc, Volta a Catalunya, 3 vegades número u del Món i dues medalles, plata i bronze en Mundials.