Joaquim "Purito" Rodríguez (Katusha) als seus 37 anys encara gaudeix i es diverteix amb el ciclisme, per aquest motiu es presenta "amb ganes i motivat, però amb els peus a terra" al seu cinquè Tour de França, l'edició 103 comença el dissabte a Mont Saint Michel.

Un fix en els podis de les grans voltes des de 2012, pretén sortir de la carrera francesa en les millors condicions per lluitar per l'or en els Jocs de Rio.

Pregunta: Als seus 37 anys encara està enamorat de la bicicleta. Serà el secret d'afrontar la seva setzena temporada.

Resposta: M'ho passo bé i això és el que valoro a hores d'ara, sense pensar en l'edat. L'any passat vaig venir al Tour per a la general i vaig fallar, pel que em vaig dedicar a buscar etapes. Si en les carreres he de canviar de rol no m'entra la "depre", no m'importa treballar per altres o fer el que calgui. Estar al Tour és un privilegi i cal estar orgullós.

P. Com arriba al Tour i amb quins objectius?

R. Arribo molt bé, encara que fins al moment no ha estat el millor any que he tingut. La temporada la cataloga d'avorrida. Ara al Tour em presento amb ganes i ambició, però amb els peus a terra perquè a aquesta cursa van els millors en gran estat de forma. Per a mi un bon resultat seria estar al cent per cent, divertir-me i anar-me'n feliç del Tour. Des del 2010 estic en els podis de les grans i ara no tinc un excés de pressió, vull sortir amb bones sensacions abans dels Jocs olímpics.

P. No parla de guanyar, almenys alguna etapa.

R: No em poso com a objectiu aconseguir triomfs d'etapa. L'any passat en vaig aconseguir dos (Huy i Plateau de Beille). Vull fer una bona general. És cert que aquest any hi ha moltes etapes desitjables. Des de la segona, que ja té una pujada al final i podria oferir el mallot groc al vencedor, ja hi ha opcions interessants. Després hi ha tres etapes als Pirineus, i encara que només una arriba en alt, les altres tenen duresa per intentar coses. Després conec molt bé l'etapa d'Andorra i aquest dia m'agradaria estar bé.

P. Guanyar a Andorra, a prop de casa, seria un bon regal.

R. Sí, seria la bomba, el millor que em podria oferir el Tour i la meva carrera ciclista en general.

P. A jutjar pel recorregut, quin Tour creu que veurem?

R. L'inici té menys trampes que l'any passat, però la segona setmana, amb els Pirineus, serà un termòmetre per veure com està cada un. La tercera serà espectacular, una passada, serà una prova de supervivència, sobretot la de Morzine, que l'he vist i és tremenda. El Tour es decidirà en les últimes etapes.

P. I no tem les dues etapes contrarellotge?

R. Vaig anar a veure la cronoescalada després del Dauphiné i em va agradar molt. És molt dura. A partir del quilòmetre 3 de la carretera s'estreny i s'endureix bastant. La crono plana no és tan plana i pot donar problemes a més d'un.

P. Els favorits, els de sempre: Froome, Quintana i Contador.

R. Sí, si ells estan al cent per cent està clar que jugaran una altra lliga, són corredors que del primer a l'últim dia no baixen la intensitat. Són els anomenats al podi, però si falla algun cal estar atents, com el 2013, que va fallar Alberto i vaig quedar tercer. Després en el segon esglaó aquí estaré al costat d'Alejandro Valverde, Fabio Aru, Vincenzo Nibali, Richie Porte, Thibaut Pinot o Romain Bardet.

P. Què pot dir de l'equip que porta el Katusha?

R. Vaig al Tour amb un bon bloc, molt complet i compensat. Encara faltarà Dani Moreno, que era més habitual a la Vuelta, estaran amb mi homes com Alberto Losada, Àngel Vicioso i Jurgen Van Der Broeck, qui m'ajudarà a la muntanya. Per a la general tenim a Zakarin, que hagués lluitat pel Giro de no haver caigut. Si està bé cal tenir-ho en compte.

P. Després de la Volta arriben els Jocs Olímpics. Aquest any els grans noms somien amb l'or a Rio.

R. M'encanta el recorregut, que és per escaladors. Fer el Tour ens donarà el punt de forma ideal, és clau per preparar els Jocs. Espanya tindrà la sort d'anar amb cinc corredors i el Tour marcarà qui va i qui no.

P. Com s'ha adaptat als canvis en l'equip ?.

R. Em tinc d'adaptar a les noves tecnologies, però jo em segueixo preparant a l'antiga, m'agrada guiar-me sobretot per les sensacions.