El Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS) no va tenir pietat de 67 dels 68 atletes russos que havien demanat ser admesos als Jocs de Rio, tot i la suspensió que pesa sobre la seva federació. El dictamen de la màxima cort esportiva, fet públic ahir, va deixar clar el seu suport a la decisió de la Federació Internacional d'Atletisme (IAAF) de no deixar competir els atletes russos a causa de la política de dopatge sistemàtic que s'ha fet a l'estat. Aquesta decisió, juntament amb les revelacions de dilluns de l'advocat Richard McLaren, en nom de l'Agència Mundial Antidopatge, poden ser decisives per a una futura expulsió de tot l'esport rus de la cita olímpica, que ha de començar el proper 5 d'agost.

De fet, la decisió del TAS no és vinculant per al Comitè Olímpic Internacional (COI), el qual podria readmetre els atletes, tot i que aquesta decisió no sembla probable, ja que suposarà un enfrontament directe amb la IAAF. Pel que fa als altres esports, hi ha hagut federacions que s'han mostrat contràries a l'expulsió de tots els esportistes russos. És possible que aquest cap de setmana el COI prengui una decisió global.

Una sola excepció

La decisió del TAS sí que és positiva per a una dels 68 atletes que van presentar al·legacions a la suspensió de la Federació de Rússia. Es tracta de la saltadora de llargada Daria Klixina, bronze en els europeus del 2014 i campiona nacional el juny passat, ja que entrena als Estats Units i està controlada per una agència antidopatge aliena a la russa. Klixina ha rebut, en els darrers mesos, amenaces i acusacions de traïdoria, però sembla que no tindrà problema per ser a la cita olímpica, malgrat que ja es veurà sota quina bandera, si la russa o l'olímpica.

La IAAF, satisfeta

La Federació Internacional d'Atletisme va mostrar la seva satisfacció per la decisió del TAS. Segons l'organisme, "la decisió d'avui ha creat una igualtat de condicions per als atletes. El TAS defensa els drets de la IAAF d'utilitzar les seves normes per a la protecció de l'esport, per tenir cura dels atletes nets i donar suport a la credibilitat i la integrat de la competència".

La IAAF va suspendre Rússia el 17 de juny passat i ja no la va deixar intervenir ni als Mundials en pista coberta de Portland, ni als Europeus d'Amsterdam. El president de l'organisme, Sebastian Coe, va avançar, de tota manera, que vol seguir "treballant amb Rússia per establir un ambient net i segur per als seus atletes, de manera que la seva federació i l'equip puguin tornar al reconeixement i a la competició internacional".

Els russos, indignats

La Federació Russa, però, no sembla gaire disposada a dialogar, ara mateix. El controvertit i acusat de corrupció ministre d'Esports, Vitali Mutkó, va dir que la IAAF és "completament corrupta". Segons Mutkó, "lamentablement, en introduir la responsabilitat col·lectiva s'ha creat un precedent. Però no esperàvem cap altra cosa, ja que quan el vicepresident del COI diu que els atletes russos no tenen res a fer als Jocs, és un clar senyal".

Més descarnada va ser la resposta de la saltadora de perxa Ielena Isinbàieva, una de les implicades, que va declarar: "gràcies a tots per haver enterrat l'atletisme. Tot és purament política. Alguns som responsables d'una cosa que no vam fer, és una violació dels drets humans".