A l'octubre farà 52 anys d'un fet que molts cardonins mantenen en el seu record: el director nord-americà Orson Welles (1915-1985) va desembarcar a la vila bagenca per rodar-hi Campanades a mitjanit, una pel·lícula que va ser premiada al festival de Canes del 1966, però que és recordada perquè, en perspectiva, ha esdevingut la seva obra mestra, la que millor recull la seva visió artística. Malgrat que la filmació es va concentrar a la col·legiata del castell, Cardona es va trasbalsar amb l'arribada del nombrós equip de rodatge. L'hostal Perico es va convertir en centre d'operacions, va hostatjar tècnics i es va cuidar dels àpats; es van contractar fusters i altres operaris per fer els decorats; alguns veïns van fer d'extres i la quitxalla perseguia Welles, a qui tenien per un personatge estrafolari amb la seva capa negra i amb un puro sempre a la mà.

Coincidint amb aquesta efemèride, Cardona rebrà la placa que reconeix la col·legiata de Sant Vicenç com a Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea, una distinció que atorga l'Acadèmia del Cinema Europeu (EFA) i que fins ara només tenen set espais: cinc centres dedicats a cineastes i altres dues localitzacions de pel·lícules emblemàtiques, El cuirassat Potemkin i El tercer home. El cinema europeu posarà la catifa vermella a la col·legiata de Cardona que, d'aquesta manera, "passarà a ser una referència cinematogràfica arreu", segons destaca l'alcalde cardoní, Ferran Estruch. La vila bagenca és la primera de l'estat espanyol en obtenir aquest reconeixement de l'Acadèmia del Cinema Europeu, concebut el 2015 pels acadèmics Naum Kleiman i Urich i Erika Gregor per tal d'assenyalar espais i localitzacions cinematogràfiques de gran valor històric, per preservar-los i protegir-los per a les generacions futures, tal com fa la Unesco amb el patrimoni natural i cultural mundial. Per a Estruch, la difusió que a partir d'ara farà l'Acadèmica del Cinema Europeu sobre el rodatge de Campanades a mitjanit a Cardona, "una pel·lícula d'importància d'un director que ha marcat la cinematografia, impulsarà la col·legiata com a destinació turística". El castell cardoní ja és un indret que rep un bon nombre de visitants, però ara destacarà encara més com a localització cinematogràfica emblemàtica, al costat de la seva importància arquitectònica i històrica, com a origen del llinatge dels Cardona i símbol de la resistència catalana durant la Guerra de Successió.

La candidatura de Cardona per rebre la distinció de Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea va ser presentada per l'Acadèmica del Cinema Català, que és membre de l'EFA, amb el suport de l'Ajuntament de Cardona, la Filmoteca de Catalunya i l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat. Es va gestar a partir de la commemoració dels 50 anys de l'estrena del llargmetratge i del centenari del naixement del director nord-americà, que es va celebrar l'any passat a Cardona. Van visitar la població bagenca Chris Welles Feder, la filla gran d'Orson Welles; i l'actor gal·lès Kaith Baxter, l'únic supervivent de l'equip artístic del film; i tots dos van assistir a la projecció de Campanades a mitjanit a la col·legiata, el mateix indret on es va rodar. Tant Welles com Baxter van donar suport a la candidatura amb una carta a l'EFA. A partir d'aquí, segons explica l'alcalde, Isona Passola, presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, va tirar endavant la candidatura "amb molta empenta".

La voluntat de les institucions catalanes és convertir la col·legiata de Cardona en símbol d'homenatge permanent a Orson Welles. "El rodatge va revolucionar la vila, però potser no teníem constància que la pel·lícula era tan apreciada. Tant la filla de Welles com Baxter ens van assenyalar que era molt important el que va passar a Cardona", exposa l'alcalde.