La majoria d'equips del territori que jugaran a Segona i Tercera Catalana comencen la pretemporada a mitjan agost, tot i que ja n'hi ha alguns que fa dies que entrenen, i ja tenen força perfilats els equips i el calendari de partits amistosos d'aquesta pretemporada.

Tot i així, la majoria de plantilles encara no estan tancades, i són susceptibles de tenir petits canvis abans del començament de la temporada, el dia 3 de setembre.

Com cada estiu, els moviments de futbolistes i tècnics se succeeixen amb l'objectiu d'assolir els reptes previstos, els ascensos o les permanències a les categories respectives. Aquesta campanya 2016-17, la regió central té un equip més que l'any passat a Segona Catalana, ja que, encara que el Joanenc i l'Òdena baixessin de categoria, els ascensos del Martorell A i el Montserrat Igualada, que jugaran junt amb el San Mauro al grup 3, i el del Berga, que s'unirà al Sallent i al Gironella al grup 4, eleven la nòmina d'entitats centrals en aquesta categoria. El Solsona i l'Organyà es consoliden a Segona en el grup 5. D'altra banda, a Tercera Catalana jugaran: el Pradenc, l'Avinyó i el Moià, al grup 5; l'Avià B i el Masquefa, al grup 6; el Súria, el Santpedor, el Puig-reig, el Vilomara, l'Olvan, el Marganell, el Joanenc, el Sant Salvador, el Cardona, el Fruitosenc i la Pirinaica, al grup 7; el Sant Esteve, el Martorell B, l'Abrera, l'Esparreguera i l'Olesa, al grup 8; l'Hostalets, l'Anoia, l'Òdena, el Calaf, el Piera i el Carme, al grup 12; i el Solsona B i l'Oliana, al grup 14.

Com a gran novetats, a destacar l'ascens del Joanenc a Segona Catalana, que lluitarà per fer-se lloc amb equips consolidats a la categoria com el Gironella i el Sallent, amb qui compartirà grup.

També comentar que el Martorell es trobarà a la situació que hi tindrà dos equips a la mateixa categoria, a grups diferents; el 8 i el 12. Es dóna la casualitat que el Martorell A serà, a la pràctica el B, i viceversa. Això és degut a que creuen que tenen més possibilitats de tornar a recuperar la categoria de Segona Catalana a aquest grup. Per altra banda, l'altre equip, intentarà mantenir la Tercera Catalana i consolidar-se després d'haver obtingut el corresponent ascens la passada temporada.