L'atleta etíop Almaz Ayana es va penjar divendres passat la medalla d'or en la disciplina dels 10.000 metres llisos i, a més, ho va fer amb un nou rècord del món: 29:17.45.

D'aquesta manera, Ayana borra de les llistes la xina Junxia Wang, que el 8 de setembre del 1993 va aconseguir el darrer rècord d'aquesta prova amb un temps de 29:31.78. L'etíop era la màxima candidata a l'or i ho va demostrar en la primera final olímpica en atletisme. L'actual campiona dels 5.000 m i líder actual dels 10 km va escapar-se a l'equador de la prova amb un canvi de ritme impossible per a les seves rivals. En superar els 9 km, Ayana va tornar a canviar el ritme, directe cap al rècord del món, que va superar per uns llarguíssims i amplis catorze segons. Vivian Cheruyot va ser segona a quinze segons d'Ayana, i aconseguia la medalla de plata i nou rècord nacional de Kenia (29:32.53). Mentre que Tirunesh Diababa, compatriota d'Ayana, va quedar tercera, i perdia així l'oportunitat de convertir-se en la primera atleta que aconseguia tres títols de campiona olímpica.