afael Nadal es va proclamar per segona vegada en la seva carrera campió olímpic, en la modalitat de dobles, després de vèncer a la final de Rio 2016, al costat del seu company Marc López, els romanesos Horia Tecau i Florin Mergea. Només dues medalles, de les onze que hi han hagut en la història, té el tennis espanyol en les seves vitrines des de Seül 1988. Totes dues tenen l'aportació de Rafael Nadal, ja que es va proclamar campió olímpic en individual masculí a Pequín 2008, després de vèncer a la final el xilè Fernando González.

El manacorí va destacar la intensitat i la il·lusió amb què han afrontat la final i es va mostrar feliç perquè aquest èxit té "un mèrit molt gran" per com ha pogut afrontar la preparació.

Des de zero

"Fa 25 dies estava sense entrenar. A casa. No podia imaginar res d'això. Somiava amb poder competir alguna cosa i portar la bandera del meu país", assegurava Nadal, qui també explicava com han aconseguit suplir, al costat de Marc López, les parelles més preparades i amb més experiència en el circuit. "Amb intensitat, amb il·lusió".

I és que no tot és preparació, també es viu de la il·lusió. Marc López havia fet parella amb Marcel Granollers o Feliciano López, però mai amb Rafa, amb qui assegura que va formar parella amb Nadal "per casualitat, de rebot".

"Hi havia la possibilitat que Rafa jugués amb Fernando Verdsco i jo amb Feliciano López. Al final ni Fernando ni Feliciano van venir al Brasil i Conchita va comptar amb mi per jugar amb Rafa. És la millor parella que es pot tenir", va apuntar el tennista de Barcelona, que va conèixer a Nadal amb 14 anys i que manté un record inesborrable: "vaig conèixer Rafa quan tenia catorze anys i em van dir que era molt bo. Ja despuntava i vaig jugar un set amb ell i el vaig guanyar 6-0", ha fet broma el tennista espanyol entre rialles.

Haver guanyat l'or, doncs, formant parella amb un tennista amb qui no has jugat mai, encara dóna més pes al metall. "Fallen els automatismes però ho vam suplir amb intensitat", va relatar Nadal, exultant. "Sóc feliç per jugar amb el meu millor amic i en un moment únic", va concloure.

L'horari, el seu enemic

Nadal es va mostrar crític amb els horaris establerts per la Federació Internacional de Tennis (ITF), que el va situar en el segon torn de la jornada d'aquest divendres, que el "van posar en desavantatge" per a la semifinal del torneig individual de Rio 2016 que va perdre davant l'argentí Juan Martín del Potro. El manacorí havia renunciat també als dobles mixtes, on feina parella amb Garbiñe Muguruza, per centrar-se en l'individual i dobles, a causa, en major part, de l'excés i saturació de partits que tenia aquests dies: "no sé el motiu d'aquests horaris. No entenc per què se'm vol donar aquest desavantatge quan ja el tinc de per si. La ITF i els que fan els horaris acostumen a fer coses d'aquestes i cal acceptar-ho".