Usain Bolt, l'home més ràpid del món, afronta aquest diumenge el seu dia més important en aquests Jocs Olímpics amb la final dels 100 metres llisos. El jamaicà es va passejar ahir per aconseguir sense problemes l'accés a les semifinals. Però això només va ser un aperitiu. A partir de les 02.00 h, buscarà el bitllet per a la gran final, que es disputarà a les 03.00 h.

L'estadi olímpic de Rio va embogir aquest dissabte amb la primera aparició de l'estrella jamaicana. Bolt, tot i no fer una bona sortida, va guanyar la seva sèrie amb un temps de 10.07 per certificar l'accés a semifinals. En aquesta primera exhibició, l'estadi olímpic va registrar millor entrada que en la sessió vespertina de divendres amb gairebé 56.000 espectadors.

I és que l'estadi olímpic es troba situat al barri d'Engenho de Dentro, un àrea poblada per cases humils, conduïdes ràpidament, on la pobresa és el pa de cada dia. Usain Bolt és capaç amb la seva presència d'atraure un públic pendent dels seus gestos i amb ganes de viure en primera persona unes gestes que romandran per sempre als canals de l'esport.

En la primera de les set intervencions que té previstes Bolt (tres als 100 m, tres als 200 m i la final del 4x100m) l'atleta jamaicà ja ha deixat clar que l'espectacle està garantit amb la seva presència.

Bolt, còmode i feliç

"Em sento bé, sóc feliç", va declarar després de guanyar la setena sèrie. "He donat el primer pas i estic content. Ara és qüestió de fer-ho bé quan arribin les semifinals" explica Bolt. El jamaicà creu que tot i les bones sensacions, les semifinals seran dures perquè té molts rivals que són ràpids. "Seran unes semifinals molt difícils. Tinc rivals que són molt ràpids i seran curses molt atapeïdes. Però això és bo, perquè t'obliga a ser ràpid amb vistes a preparar la gran final".

Justin Gatlin, el seu teòric màxim rival, va guanyar la segona sèrie amb un temps de 10.01, el millor registre de tots els participants. L'americà també va explicar que se "sentia bé" i que si volia la medalla, hauria de córrer "una mica més ràpid" per superar la seva millor marca de la temporada, 9.80. Gatlin també es va desfer en elogis cap a un públic "magnífic; és la cultura de la festa, és excitant",

Johan Blake, vencedor al campionat del món de 2011 a Daegu, va dominar la sisena sèrie amb un temps de 10.11 i va ser llavors quan va irrompre a la pista, el rei de l'esprint. L'únic dels seus rivals que va patir un ensurt en aquesta primera ronda va ser el francès Jimmi Vicaut. El tercer del rànquing mundial va realitzar una pèssima sortida i va ser quart en la seva sèrie. Finalment es va acabar classificant a semifinals per una sola centèsima.

Els pares del jamaicà, Join Wellesley i Jennifer Bolt, en declaracions a Efe, asseguren que el seu fill "està còmode i relaxat" davant del seu últim repte olímpic.

L'atleta de Jamaica sempre ha mantingut una relació molt forta amb els seus pares, els quals se senten "com a casa", tot i les dificultats per l'idioma. Bolt té contacte constant amb la seva família, malgrat dedicar bona part del temps a entrenar i als compromisos publicitaris. "Està bé, no està nerviós pels 100 m, de fet, està més nerviós pels 200 m, tot i que sap que pot guanyar. Està bastant còmode i relaxat" explicava la seva mare. Jennifer Bolt confessava que ella tampoc sentia nervis per l'actuació del seu fill perquè el que diu que vol fer, ho fa"

De la mateixa manera, el seu pare tampoc acusa els nervis davant el gran repte del seu fill. "Estic convençut que ho farà bé". Enser els últims jocs d'Usain Bolt, vol que el seu fill es retiri "amb la glòria".

El sis vegades campió olímpic s'ha proposat aconseguir el seu tercer triplet i aquest repte el fa encara més fort i perillós. Ja ho va dir en la seva primera compareixença davant els mitjans en aquests Jocs Olímpics, "vull ser en atletisme el que Mohammed Ali va ser en la boxa". Avui comença el show particular del jamaicà, qui vol demostrar un cop més que segueix sent el número 1.