L'atleta de 31 anys Jemina Jelagat Sumgong va regalar ahir a Kenya, amb un atac dos quilòmetres abans de la meta, la primera medalla d'or en un marató olímpic femení, després de deixar clavada la seva excompatriota Eunice Kirwa, qui ara defensa els colors de Bahrain, i l'etíop Mare Dibaba, campiona mundial, que es va haver de conformar amb la medalla de bronze. És l'última gran fita que quedava per conquerir al país maratonià per excel·lència, que encara no havia situat mai cap dona al capdamunt d'un podi en uns Jocs Olímpics.

Sumgong, de 31 anys i guanyadora aquest any a Londres, va vèncer amb un temps de 2.24.04, nou segons davant de Kirwa, que perd per primer cop enguany. Dibaba confiava a igualar la portuguesa Rosa Mota com a aglutinadora dels títols mundial i olímpic, però va cedir quan faltaven dos mil metres per a la meta i al final va perdre 26 segons.

Àfrica repeteix

El triomf de Sumsong en una de les proves de més història del calendari olímpic també significa que, per primera vegada en dotze anys, es repeteixi un guanyador del mateix continent. El 2004, a Atenes, havia guanyat la japonesa Mizuki Noguchi; quatre anys després, a Pequín, el triomf va correspondre a la romanesa Constantina Tomescu-Dita. Va ser a Londres, ara fa quatre anys, quan la victòria va anar al continent negre amb la medalla d'or aconseguida per l'etíop Tike Gelana.

Sumgong ha progressat molt des del seu quart lloc als mundials de Pequín de l'any passat. Guanyadora a la capital britànica, també va vèncer en la mitja marató de Ras al Kaimah, amb rècord personal (1.06.58) i venia d'arrasar als deu quilòmetres de Nova York.

Ritme de les favorites

En una cursa que començava al Sambòdrom i que tenia 157 participants, hi havia algunes curiositats, com la presència de les trigèmmines estònies Luik (Leila, Liina i Lily). Kenyanes i etíops van passar al davant i, tot i la presència d'algunes americanes, com Ahalane Franagan i Desiree Linden, que van ser sisena i setena, respectivament. La kenyana Jepkesho va fer la primera selecció. Després, va atacar la bielorussa Mazurioniak i Kirwa va fer la selecció definitiva, la del podi. Va endur-se amb ella Dibaba i Sumgong, i va ser aquesta qui va tenir força per dur a terme l'atac final.

Pel que fa a les espanyoles, Azucena Díaz va ser 34a i Alessandra Aguilar i Estela Navascués van haver d'abandonar.