No es pot dir que ni el Barça ni Pep Guardiola tinguessin gaire sort en el sorteig que es va fer ahir a Montecarlo, de la ronda de grups de la Lliga de Campions. No tant perquè les polèmiques boles, que ahir van costar més que mai d'obrir-se, els aparellessin de bones a primeres. Es classifiquen dos equips i, en teoria, catalans i anglesos són els favorits, amb la presència d'un tercer en discòrdia, el Borussia Mönchengladbach. L'equip d'on va sortir el ja porter titular del Barça, Marc-André ter Stegen, tindrà un protagonisme especial. L'any passat ja va posar les coses difícils als citizens i a la Juventus, en un grup que completava el Sevilla, i ara, amb més experiència, serà una pedra de toc important per als dos màxims candidats. El quart en discòrdia, el Celtic, es troba avui en dia a anys llum dels altres tres conjunts.

La morbositat, capítol dos

Però el més destacat del sorteig serà el nou viatge al passat de Pep Guardiola. Les tres eliminatòries perdudes en semifinals del Bayern de Munic contra tres conjunts de la lliga espanyola no li van permetre triomfar plenament a Baviera. Ara, tornarà a veure's les cares amb el Barça tot just quan acaba d'aterrar a la lliga anglesa i té entre mans un conjunt que s'està formant. Com a mínim, va tenir fortuna i no jugarà davant dels blaugrana fins a l'octubre i el novembre, un cop els nous fitxatges, alguns dels quals encara s'esperen, s'hagin acoblat i la seva manera de funcionar s'hagi establert més al nord-oest d'Anglaterra.

Tant Guardiola com el City tenen comptes pendents amb els blaugrana. El santpedorenc es va veure eliminat fa dues temporades en una explosió de ràbia de Messi en el partit d'anada, i els sky blue van quedar fora de competició per culpa dels catalans durant dos anys seguits, el 2014 i el 2015, als vuitens de final i sense tenir cap possibilitat. Ara, per mitjà del seu tècnic, esperen capgirar la tendència, tot i que només sigui per finalitzar primers de grup i assegurar-se un aparellament millor a vuitens.

Bravo a l'horitzó

A més, el sorteig va arribar el mateix dia que es va confirmar la sortida de Claudio Bravo del Barça i el seu fitxatge pel Manchester City. El xilè tindrà molta motivació per enfrontar-se a Ter Stegen, l'home que li ha guanyat la batalla per quedar-se amb la titularitat al Camp Nou.

Tàcticament parlant, caldrà veure com arriben els dos equips als enfrontaments. Del Barça no s'esperen gaires sorpreses. El City, de moment, ha començat bé la Champions i la lliga, tot i que caldrà veure com es mou davant de rivals de més categoria i si Guardiola ja ha aconseguit consolidar un onze tipus, o almenys una sèrie de jugadors de confiança. Abans dels dos partits, el City haurà rebut l'Everton i haurà visitat el West Bromwich Albion, partits assequibles. El Barça haurà rebut el Deportivo i el Granada, dos enfrontaments perfectes per fer-hi rotacions. Les formacions titulars, per tant, saltaran al Camp Nou i l'Etihad i es podrà veure si amb un equip anglès Guardiola és capaç de guanyar la possessió al Barça, tal com va fer amb un conjunt més consolidat com el Bayern, o si li planta cara d'una altra manera.

El tapat

Dels equips que podien tocar al Barça del bombo tres, un dels més complicats era el Borussia Mönchengladbach. Els alemanys fan augmentar el nivell del grup i fan difícil la lluita per la classificació. En principi, que passessin ronda seria una sorpresa, però no es pot descartar. L'arribada fa dos anys i mig d'André Schubert va ser un revulsiu per a un equip que, després de perdre Ter Stegen, va caure a la zona baixa de la classificació. L'històric club de l'oest d'Alemanya va remuntar, va entrar a la Champions i la temporada passada no va anar més enllà perquè va estar enquadrat en un grup impossible. Tot i que encara no ha començat la lliga, a la ronda prèvia, contra els suïssos del Young Boys, ha demostrat capacitat competitiva i no serà fàcil superar-lo.

A part del component sentimental i la motivació que tindrà la tornada de Ter Stegen a casa, el Barça es trobarà un rival que és complicat de superar al Borussia Park. Schubert combina bé el 4-4-2 i el 3-5-2, en una disposició pensada per contraatacar, amb uns centrecampistes que ajuden bé els tres centrals, i dos laterals, el reconvertit Herrmann i el nord-americà Johnson, els quals permeten bones oportunitats al mitja punta Thorgan Hazard, germà del jugador del Chelsea, i al veterà i golejador brasiler Raffael.

Un històric en hores baixes

Malgrat el seu gran historial i el prestigi del seu tècnic, el nord-irlandès Brendan Rodgers, el Celtic no té cap possibilitat de passar ronda, malgrat que pot fer mal a recer del seu estadi. En una de les rondes prèvies va arribar a caure per 1-0 contra el campió de Gibraltar i aquesta mateixa setmana ha patit per conservar un 5-2 a Israel. En la pretemporada, ja es va enfrontar a un Barça de circumstàncies, que el va derrotar per 3-1, tot i que els escocesos també es reservaven per a una de les eliminatòries europees.

Rodgers està mirant de fer que el joc de l'equip sigui més europeu, no tan britànic, de pilota llarga i poca elaboració. El seu davanter estrella és el rocós Griffiths, un home de caràcter i fort, però darrere té d'altres elements més fins com Rogic o el suplent belga Moussa Dembelé, un projecte d'estrella. Al centre de la defensa, a més, sobreviu l'ivorià Kolo Touré, germà del jugador encara del City Yaya Touré, amb qui es podria enfrontar si aquest no abandona els citizens.

Barça i City, per tant, viuran duels elèctrics i cap dels dos no pot badar si no es vol complicar la vida i patir per la seva continuïtat a la competició.