El colombià Nairo Quintana va aconseguir enfundar-se ahir el mallot de líder de la Vuelta a Espanya després de l'arribada al cim de la Camperona, en què va mostrar la seva millor versió per imposar-se a la resta de favorits. El rus Lagutin va imposar-se en la jornada d'ahir a tota una sèrie de corredors, els quals, escapats, buscaven la glòria d'un dia.

Quintana, recuperat de les males sensacions que només el van deixar ser tercer al Tour, va aconseguir el mallot vermell, que ja va lluir en una jornada el 2015. Ho va fer amb un cop d'autoritat que li va permetre superar de 25 segons Alberto Contador, recuperat de les ferides dels darrers dies, i de 33 el britànic Froome i el seu company Alejandro Valverde. Qui va rebre més ahir va ser el líder, el també colombià Darwin Atapuma, que ara està en sisè lloc.

Direcció de Movistar

L'equip de Quintana, Movistar, va dirigir bé l'ascens a la Camperona amb l'estratègia clara d'esperar l'atac de Froome per respondre i contraatacar. El pla va funcionar. El triple vencedor del Tour va accelerar dos quilòmetres abans de la meta, a les rampes més dures, i es va trobar una contundent resposta de Quintana, que ja no va mirar enrere i es va dedicar a obrir la diferència.

No va ser un cop definitiu, però sí que va ser una manera de recuperar la confiança i la moral contra un rival que ja el té avorrit al Tour. El sud-americà va explicar que "em reforça veure'm davant dels meus rivals. He esperat l'atac de Froome i tot ha sortit bé. Tinc un gran equip i defensarem el mallot vermell de líders".

Tan content com ell estava el rus Sergey Lagutin, el més fort a l'hora de la veritat en els últims quilòmetres de la pujada al port lleonès. Va atacar 200 metres abans de la pancarta per deixar amb la mel a la boca els francesos Axel Domont i Perrig Quemeneur. Després de la pujada va declarar que "qualsevol corredor vol un triomf així. Sempre estaré orgullós de dir que ha guanyat a la Vuelta".

"Mai no és aviat"

Tornant a Quintana, i sobre la conveniència de ser ara líder per desgastar l'equip, va afirmar que "mai no és aviat per agafar el mallot. És millor ser al davant amb uns segons d'avantatge que darrere, tractant de guanyar-los. La cursa s'està seleccionant de manera veloç, un fet raonable tenint en compte que la setmana ha estat força ràpida, amb un desgast físic important. En dies com avui, tot això es nota".

Per la seva banda, tot i les continuades caigudes, Alberto Contador ahir es va deixar veure i va explicar que "el meu lema és que voler és poder, i ara és el moment d'aplicar-ho. He mantingut el cap fred i m'he marcat el meu ritme. Estic més content del que podia esperar abans de començar l'etapa, ja que avui l'objectiu era poder salvar el dia".