El ciclista sabadellenc David de la Cruz (Etixx) va aconseguir una heroica victòria en la novena etapa disputada entre Cistierna i l'alt del Naranco (164,5 quilòmetres). Amb aquesta victòria el corredor català va enfundar-se el mallot de líder de la Vuelta a Espanya.

El vallesà de la Cruz, de 27 anys, va ser el més fort del grup de 12 corredors que van formar l'escapada del dia. A falta de 600 metres per acabar l'etapa, de la Cruz, va arrencar i va deixar sense resposta al belga Dris Devenyns (IAM), que no va poder evitar la victòria d'un corredor que va començar anar sobre la bicicleta als 18 anys.

Una victòria treballada

De la Cruz al finalitzar l'etapa deia que havia fet realitat un somni "aquesta victòria i liderat suposa fer realitat un somni". El ciclista de Sabadell que acaba de renovar un any més pel Etixx, no va tenir millor forma de celebrar-ho que desbancant del mallot vermell de líder al colombià Nairo Quintana (Movistar). Quintana va entrar a la meta a 2:55 del vençedor juntament amb la resta dels favorits. El colombià ara està col·locat segon a 22 segons a la classificació general davant d'Alejandro Valverde (Movistar) tercer a 41.

Movistar al capdavant

El conjunt del Movistar va controlar l'escapada entorn dels 4 minuts, i va donar la cara al capdavant del pilot i en espera de la pujada final al Naranco. L'equip de Quintana, quan va reaccionar, els dos escapats Devenyns i De la Cruz ja s'estaven jugant l'etapa.

En l'ascensió a l'alt del Naranco, una pujada del 6% de 6 quilòmetres, l'equip Movistar va portar durant tota l'ascensió el ritme del pilot. Entre els grans favorits no va haver-hi atacs i per tant les diferències a la classificació general e mantenen de la mateixa manera. El ciclista madrileny Alberto Contador es mostra optimista, "si hi ha cap oportunitat als llacs, ens mourem". Contador (Tinkoff) ha assegurat que les sensacions que va tenir ahir, després de la caiguda fa tres dies a Puebla de Sanabria (Zamora), "no han sigut dolentes, encara que he tingut una mica de mal que no m'agrada gens", i si té oportunitat demà als llacs "ens mourem". "Les cames han respost. Ha sigut una etapa en què s'ha anat molt ràpid", explicava el de Pinto.

D'altra banda, el murcià del Movistar Alejandro Valverde no donava importància a perdre el liderat, ja que deia "ha sigut perfecte per a nosaltres". Valverdre comentava que tal com havia anat l'etapa, en què els seus companys havien treballat de valent per no permetre que l'escapada arribés a la meta amb molt avantatge, "és el que volíem segons com anava l'etapa". "Estem tots molt cansats i haurem d'anar dia a dia", afirmava el corredor murcià abans d'afrontar l'etapa d'avui, la primera etapa d'alta muntanya de la Vuelta a Espanya.

Els llacs de Covadonga, avui

Els llacs de Covadonga acolliran avui la primera etapa d'alta muntanya de la Vuelta a Espanya. La desena etapa es disputarà íntegrament en territori asturià, amb sortida a Lugones i amb el final a la pujada als llacs de Covadonga, amb un recorregut total de 188,7 quilòmetres. Tot i només incloure dos ports puntuables, el pilot tornarà a circular per un autèntic trencacames amb l'ascensió al mirador del Fito, que podria passar factura als favorits a la classificació general de la prova.