Amb la d'enguany seran 28 les edicions de la Copa Bages i 22 en la categoria femenina, però la del 2016 té un embolcall molt especial. Sant Fruitós està celebrant la seva titularitat com a Ciutat del Bàsquet Català, i l'Asfe, com a organitzador, i l'Ajuntament col·laboren per fer un programa que, a banda de partits, inclourà altres actes. Hi destaca l'homenatge a les exjugadores del club i a les campiones d'Espanya cadet de l'any 2000, que es farà el proper 18 de setembre. Anit es va fer, al saló de plens de l'ajuntament, l'acte de presentació.

Els primers partits es jugaran en la jornada d'avui i, fins al dia 10, és la categoria masculina la que té el protagonisme. Estarà dividida en dues competicions: una és la dels equips de Copa Catalunya, amb les semifinals Salle-CB Esparreguera i Artés-CN Sabadell; l'altra inclou els equips de Segona i de Tercera Catalana: al grup 1 hi haurà el CB Artés B, l'AE Sallent i l'Asfe; en el 2, el Navàs, el CB Puig-reig i el CB Santpedor. Les respectives finals seran dissabte dia 10, a les 17.45 i a les 19.30 hores.

Quant al torneig femení, tindrà lloc els dies 17 i 18, amb equips de la Primera Catalana. Una semifinal aparella l'Asfe amb el conjunt basc de l'Askartza Claret de Bilbao, i en l'altra es trobaran el Sant Cugat i el CN Terrassa. Diumenge dia 18 al matí és quan hi haurà els partits de veteranes; i a la tarda, el matx de l'Asfe B amb l'Artés i la final (a les 19.30 hores), amb l'homenatge a les campiones d'Espanya cadets.

Orgull de poble

Joan Carles Batanés, l'alcalde, va manifestar sentir-se "orgullós del meu poble, d'entitats com l'Asfe i el Paidos i de la feina que s'ha fet com a Ciutat del Bàsquet Català, i és que som un municipi de reptes". El regidor Tomàs Casero va incidir en la rellevància que s'ha donat a la categoria femenina, i el president de l'Asfe, Josep Mensa, va agrair la col·laboració de tots els clubs, els de la comarca i els convidats.

Ricard Planas, president de la comissió Ciutat del Bàsquet 2016, va recordar els pioners i va donar relleu a la novetat de la minicopa amb jugadors de base. Va recordar que el 12 de setembre s'inaugura una exposició històrica al Nexe. Al seu torn, Josep Nadal, que és el vicepresident federatiu, va recalcar que "la Copa Bages obre el nostre calendari i és un torneig arrelat".