Izan Cubillas, de 16 anys, és la gran promesa de la natació manresana. Becat pel CAR de Sant Cugat, on cursarà primer de batxillerat tecnològic, aquest dilluns iniciarà la seva temporada. Amb una progressió meteòrica, Cubillas es va penjar el curs anterior fins a 14 medalles en els campionats estatals i catalans en què va participar. A més, aquest juny es va estrenar internacionalitat anant a la Copa Mediterrània, a Malta, gràcies a les mínimes europees que va assolir al campionat d'Espanya que es va celebrar a les instal·lacions del CN Terrassa el març passat.

Des de ben petit

Cubillas va començar a tirar-se a la piscina a l'edat de tres anys, quan els seus pares el van apuntar als cursets de natació de les Piscines Municipals de Manresa. «M’hi van apuntar perquè el meu germà Dennis ja feia natació. Em va anar agradant i vaig anar seguint i el 2007, quan tenia set anys, vaig aconseguir tots els cavallets dels cursets i vaig començar a entrenar-me i a competir». Des de llavors, va començar una progressió ascendent que sembla no acabar. «Quan era aleví feia algunes medalles però no gaire importants, però el 2013 vaig començar a guanyar i a destacar i ja m'ho vaig prendre més seriosament». I és que, en la temporada 2014-15, competint amb el seu equip, el Club Natació Minorisa, va obtenir nou medalles. Dos ors, dues plates i dos bronzes d’àmbit català, i va aconseguir dos rècords de Catalunya, i tres ors i un rècord d’àmbit estatal. Aquests magnífics resultats li van servir perquè el CAR li concedís una beca de seguiment que li permetia entrenar-se a les seves instal·lacions. Aquell mateix any, Cubillas va superar la marca de 100 esquena de l’olímpic manresà Jordi Carrasco (1'02”66) i de l’altra promesa manresana, Arnau Rovira (1'02”22), a la mateixa edat, la qual va baixar a 1'01”42. La temporada passada, Cubillas va ser becat completament pel CAR en règim intern i va continuar pujant a tots els podis dels campionats en què participava. Quatre ors i quatre plates d’àmbit català i 3 ors i 3 plates d’àmbit estatal. Va ser justament en el campionat d'Espanya que es va celebrar a Terrassa el mes de març passat on Cubillas va fer les mínimes per competir en la Copa Mediterrània en les seves quatre especialitats, els 400 i 200 metres estils i els 200 i 100 metres esquena. D'aquesta manera, estrenava internacionalitat viatjant a Gzira, a Malta, on va fer un bon paper, va quedar quart en els 200 esquena, setè en els 100 esquena i novè en els 200 estils. Aquesta magnífica temporada no va passar desapercebuda, i Cubillas va ser el guanyador del Premi Jove de la 46a Nit de l'Esportista, celebrada al Kursaal aquest juny.

Molta dedicació

Ara encara la segona temporada intern al CAR, i assegura que l’estada és molt enriquidora però cansada: «m’agrada molt, però és molt dur. Sembla que no però són molts entrenaments i moltes hores». I és que un dia típic de Cubillas a Sant Cugat consisteix a anar a l'escola de les 8 del matí a les 11. Després s'entrena a la piscina dues hores, fins a 2/4 de 2. D’aquesta hora a 2/4 de 3 fa una hora de gimnàtisca i, quan acaba, els esportistes tenen tres quarts d'hora per dutxar-se i dinar, perquè a 1/4 de 4 han de tornar a les aules, on s'estan fins a les sis de la tarda. Per últim, un entrenament final a la piscina fins a 2/4 de 9 del vespre per acabar el dia. «Hi ha una època que fem tots els entrenaments forts i és molt dur, he arribat a adormir-me en algunes classes i tot», assegura rient el nedador manresà. Dilluns començarà els entrenaments per preparar els pròxims campionats d'hivern, que cauran el mes de febrer. «Començaré amb 3 mesos fent cada dia fons i sèries llargues, després un mes i mig de sèries de mig fons i quan queda poc per a la competició t’entrenes més i més dur. Has de fer com un cicle per preparar el torneig», explica el jove, que assegura no seguir cap mena de ritual ni cap superstició abans de competir. «No tinc cap truc, només m’entreno fort i m'esforço al

màxim».