Una emboscada "de les que creen afició" d'Alberto Contador en l'etapa més curta de la Vuelta, entre Sabiñánigo i Sallent de Gállego, va permetre ahir a Nairo Quintana fer una passa de gegant per reafirmar el mallot vermell i enfonsar el seu gran rival, el britànic Chris Froome. El colombià va haver de deixar el triomf parcial a les mans de l'italià Gianluca Brambilla, però era el de menys. Havia avantatjat el guanyador de tres Tours per 2 minuts i 40 segons i li havia fet perdre gairebé totes les seves possibilitats.

Mirant el llibre de ruta

Qui ho va provocar tot va ser un Alberto Contador que, després de l'etapa, va desvetllar que "ahir vaig mirar el llibre de ruta per veure què es podia fer. He sortit al màxim, sense saber qui em seguia, i ha estat un espectacle molt bonic, dels que fan afició".

El madrileny, ferit, però no mort, després de la jornada de dissabte a l'Aubisque, va atacar al quilòmetre 6 i es va escapar amb tretze homes més. Quintana va estar atent i es va unir al madrileny. A més, el Movistar va incloure en l'escapada Jonathan Castroviejo i Rubén Fernández per conduir el seu líder a les portes del triomf.

Per si fos poc, el grup portava al seu interior el líder de la muntanya, un Omar Fraile disposat a col·laborar en els ascensos a Petralba, de tercera categoria, i de Cotefablo, de segona, per anar sumant punts en aquesta classificació. La diferència amb el grup de Froome i Chaves, que feien treballar els seus equips i rebien la col·laboració de l'Astana, va arribar a ser de tres minuts quan faltaven 55 quilòmetres per a la meta.

Atac final

Abans de l'ascensió final a Formigal, Contador va posar a treballar els seus peons, Rovny i Trofimov, per tal de rematar la feina. Darrere, Froome va tenir la sort de disposar de l'ajut de Luis León Sánchez, de l'Astana, per evitar que la diferència encara fos més gran. De tota la festa se'n va aprofitar l'italià Brambilla, guanyador d'una etapa del Giro d'enguany, que va endur-se el triomf parcial. Avui, setzena etapa, entre Alcanyís i Peníscola, de 156,4 quilòmetres. En principi no hi ha de passar res, però qui ho sap.