El britànic Chris Froome (Sky) va garantir l'emoció de la Volta gràcies a una contundent victòria en la contrarellotge individual de 37 quilòmetres, disputada entre Xàbia i Calp, en la qual Nairo Quintana, onzè, va sortir amb una renda d'1.21 minuts que haurà de defensar avui a Aitana, i Alberto Contador va escalar al tercer esglaó del podi.

Era el seu dia, la cita clau, on Froome, en principi, havia de decantar la Volta al seu favor, però el desastre de Formigal el va allunyar de Quintana per 3.37 minuts. No obstant això, Froome va complir el pronòstic i va vèncer amb un temps de 46.32 minuts, a una mitjana de 47,7 km/hora, inabastable per als seus rivals. El triple vencedor del Tour de França va signar la seva tercera etapa a la Volta amb 44 segons sobre l'espanyol Jonathan Castroviejo (Movistar), i 1.24 minuts respecte al suec Tobias Ludvigsson (Giant).

Un podi molt disputat

Nairo Quintana va perdre 2.16 minuts, una bretxa prevista, que li va permetre seguir amb el mallot vermell amb 1 minut i 21 segons d'avantatge, que haurà de defensar amb ungles i dents a Aitana, l'últim obstacle abans de coronar-se a Madrid. "Froome ha volat literalment, però tinc bones cames i un gran equip per defensar l'avantatge. De tota manera, no ens podem adormir. Espero descansar bé", va dir el de Boyacá.

En la lluita pel podi, el vencedor va ser Alberto Contador, que no va tenir rival amb un fluix Esteban Chaves, que va cedir al madrileny el tercer esglaó. Contador, en la general a 3 minuts i 43 segons de Quintana, mai ha estat segon ni tercer en una cursa gran. Ara haurà d'aguantar a Aitana. Sap que el d'Orica ho donarà tot per llimar-li el minut i 11 segons que li avantatja el madrileny.

Castroviejo, segon

El focus del temps estava posat en els líders de la general, però la primera referència no podia ser cap altra que la de Jonathan Castroviejo, quart lloc al Mundial de Richmond i als Jocs de Rio. No va decebre el ciclista de Getxo, ja que el seu esforç es va veure reflectit a meta amb el millor temps provisional, 47.17 minuts. Però el decorat el va canviar Froome amb la seva gran marca. Avui es disputa la vintena etapa, entre Benidorm i el cim d'Aitana, amb un recorregut de 193,2 quilòmetres.