El ceretà Kilian Jornet no farà aquest setembre l'atac al cim de l'Everest, el sostre del món amb els seus 8.848 metres, tal com en un principi era previst. L'excés de neu i el risc d'allaus a la vessant nord, l'escollida per Jornet i el seu petit equip de col·laboradors per dur a terme l'intent, ha estat la causa de la decisió de desistir que anit va ser feta pública pel mateix Jornet amb un comunicat des de l'Everest on feia tres setmanes que realitzava la tasca pertinent d'aclimatació als vuit mil metres d'alçada.

L'Everest era el darrer capítol del projecte personal de Jornet, que ha batejat amb el nom Summits of my Life. Ara ha d'esperar-se fins a l'any que ve, com a mínim, per fer realitat el seu repte, que incloïa l'intent de batre el rècord de velocitat en l'ascensió a la mítica muntanya.

"Massa perillós"

Sis vegades campió de la Copa del Món de Curses de Muntanya i tot un referent també en les proves de l'esquí de muntanya, han estat les males condicions del tram final de l'expedició el que van fer decidir els components de l'equip a posposar la seva aventura.

Fidel a la seva filosofia i amb un estil el més purista possible, en el seu atac Jornet buscava el rècord de velocitat a l'Everest, i ho volia fer sense oxigen i amb la fórmula alpina, amb un equip lleuger i un sol atac al cim.

Segons va comentar ahir Jornet en el seu comunicat de premsa, "les primeres setmanes vam estar aclimatant molt bé i amb bones condicions. No obstant això, quan començàvem a estar llestos per preparar la temptativa el temps va començar a canviar. Hi va haver diverses precipitacions que van deixar fortes nevades i una acumulació de neu important". En aquest sentit, Kilian Jornet també ha admès que "hi havia molt perill d'allaus i ja era impossible poder pujar en condicions de seguretat òptimes. Era massa perillós".

De tota manera, Jornet afirma que "físicament em trobava bé, i en condicions per afrontar bé aquest repte". Tot i quedar-se a les portes de conquerir l'Everest, es mostra satisfet de l'experiència de les tres setmanes d'aclimatació que ha fet a la serralada de l'Himàlaia: "hi ha una mica de frustració però era un risc excessiu intentar-ho. Tornem cap a casa per recupera-nos i per replantejar el futur. Crec que sí que ho tornarem a intentar".