Avià va ser l'escenari de la Berguedà Bike Marathon, una prova que era el campionat d'Espanya de l'especialitat i que va disposar de la participació de prop de 600 ciclistes procedents d'arreu de l'estat espanyol. Paco Mancebo i María Díaz van ser els guanyadors de la prova i es van proclamar nous campions estatals.

En una jornada pràcticament de tardor i sota un cel amenaçador una bona part del dia, els aspirants a la victòria van passar al davant i van imposar un bon ritme ja en la primera pujada a la Figuerassa. Els 70 quilòmetres amb 2.500 metres de desnivell positiu que tenien al davant no van intimidar els ciclistes que es van situar a les primeres posicions, en un grup trencat format per Mancebo, Pedro Romero, José Luis Carrasco, José Márquez i Ramon Sagués.

En els quilòmetres finals, Márquez, que defensava el títol, va haver d'abandonar, i Mancebo es va escapar en solitari per endur-se el títol de campió estatal. El ciclista de Navaluenga va creuar la meta amb un temps de 3:09:59, davant de Pedro Romero, de la Federació Extremenya, que va ser segon a 2:49, mentre que Roberto Bou, del Tomàs Bellès, va completar el podi a 3:26 del vencedor. Per la seva banda, el fruitosenc Guillem Muñoz i el berguedà Cristofer Bosque, els dos del conjunt manresà, van finalitzar en novè i dotzè lloc respectivament.

En la categoria femenina, la cursa també va ser molt emocionant, i es va arribar a un final molt ajustat. La catalana del MMR-Powerade Sandra Santanyes, que va ser campiona d'Espanya l'any passat, va dominar la primera part de la prova, però María Díaz, del Bull Bikes DH Team, la va superar al tram final i es va endur el títol, en completar el recorregut en 4:01:13. Santanyes va ser segona a 1:11 i Susana Alonso, del GR-100 MTB, va ocupar la tercera plaça a 7:28, davant d'Anna Villar, del Tomàs Bellès, que va acabar en el quart lloc de la competició.

En la resta de categories, la victòria i títol de campió d'Espanya va ser per a Daniel Carreño (Federació Madrilenya) i Desirée Moya (Ghost Manzanares Tapisa) en sub-23; David Martínez, de la Federació Valenciana (M30A), el martorellenc Israel Núñez, de Massi (M30B), i Clara Pirla, de la Federació Aragonesa, en màsters 30; Esteban Suescun, del Conor Saltoki Berrianinz (M40A), Julián Adrada, de la Federació Madrilenya (M40B) i María Teresa Barreira de la Federació Gallega, en màsters 40; Francisco Javier Salamero, del King Barcelona (M50A), Mariano Escobar, del Bicicletes Rumb Team (M50B) i Aida Millán, del mateix equip, en màsters 50, i Juan Sánchez, de la Penya Ciclista Navarcles, en màsters 60.

Curses paral·leles

La Berguedà Bike Marathon també va disposar d'una marxa popular sobre el mateix circuit del Campionat d'Espanya de Marató. Juan Miguel Ladron (Trialbici Huetor Vega) es va imposar amb un temps de 3:45:29, mentre que Jordi Riera va ser segon a un minut i onze segons, i José María Quintana va finalitzar tercer a 15:54 del vencedor. En categoria femenina, Rebecca Ann Kathryn (Miami Platja) es va imposar i va aturar el cronòmetre a 4:5847. Ileana Lupu (King Cycle) va ser segona a 33:57 i Irene Martínez (Scott-Taymory) va completar el podi a 47:45 de la guanyadora.

Finalment, es va dur a terme una marxa popular d'iniciació en un traçat de 40 quilòmetres amb 1.600 metres de desnivell positiu. El berguedà Pau Bartoló va ser el més ràpid i va completar el recorregut en un temps de 1:59:29. Juan Manuel Sáez (Mundobici Riders) va ser segon a 1:18 i Sergi Grané (Foc i Fuegu) va completar el podi a 1:54 de Bartoló. En noies, Txell Giménez va guanyar amb un registre de 2:25:26. Mireia Puigbert (Cicles Masvi) va ser segona a 12:37 i Lídia Vergés va finalitzar tercera, a 33:51 de Giménez.