Les estrelles de la competició i uns aficionats molt especials van ser els protagonistes de la presentació de la temporada 2016-17, que va tenir lloc ahir a l'auditori de la seu d'Endesa, patrocinador oficial de l'ACB, en una gala conduïda pel periodista Antonio Lobato i l'humorista Goyo Jiménez.

Precisament, va ser aquest últim qui va obrir aquesta presentació amb un divertit monòleg, previ als habituals discursos institucionals. El primer a prendre la paraula va ser José Bogas, conseller delegat d'Endesa, qui va donar la benvinguda a tots els assistents a la casa del bàsquet. "Ho és per afecte i compromís a llarg termini amb aquest esport, l'acollim amb orgull". Després d'ell, va arribar el torn del president de l'ACB, Francesc Roca, que va destacar que Endesa és "un abans i un després" per a la Lliga "que veuran més de 100 països fora de les nostres fronteres. Això només ho poden dir l'NBA, l'Eurolliga i nosaltres". A més, va voler destacar l'èxit aconseguit per les Seleccions Espanyoles, cosa que li dóna "una empenta enorme" a la competició.

Roca també va aprofitar la seva intervenció per demanar canvis en la Llei de mecenatge: "El programa ADO és important però s'ha quedat curt, cal fer més coses. És molt important que el proper govern canviï la Llei de mecenatge per tal que les organitzacions esportives que treballen els planters puguin estar-hi dins. És fonamental perquè puguem seguir generant talent esportiu", va reclamar Roca, que va concloure enviant un missatge d'ànim al barcelonista Petteri Koponen, que va patir un accident fa uns dies, i es va mostrar il·lusionat per la Supercopa Endesa que s'acosta. "És la millor manera d'iniciar la competició. Sortim enfortits pels canvis de l'estiu i tindrem una temporada magnífica, d'emoció i qualitat televisiva".

L'hora de les estrelles

Va ser llavors quan va arribar el moment de veure a l'escenari els representants de cada un dels 17 clubs que participaran aquesta temporada, presentats al costat d'un acompanyant molt especial, un convidat de luxe que sent els colors del seu equip, que van oferir les seves expectatives per al proper curs, per ordre invers a la classificació de l'anterior temporada, des del Movistar Estudiantes, descendit la passada campanya però convidat per la falta d'ascensos, fins a l'últim campió, el Reial Madrid. Per part de l'ICL Manresa, els representants van ser l'aler Pere Tomàs, que va estar acompanyat de l'olímpic en skeleton Ander Mirambell. Tomàs va confessar tenir "molta il·lusió. És un equip molt nou, primer cal salvar la categoria i, a partir d'aquí, estar el més amunt possible. Cal tocar de peus a terra". La gala va prosseguir amb les declaracions de tots i cadascun dels representants dels 17 equips de la Lliga, com per exemple el pivot ucraïnès Artem Pustovyi (Obradoiro) amb l'actor Manuel Manquiña, l'aler Sergi Vidal (Joventut) va arribar acompanyat per la presentadora Samanta Villar, el base serbi Nicola Radicevic (Betis) amb l'exfutbolista Rafa Gordillo, l'aler Víctor Claver (Barça) es va presentar amb l'aficionat Ernesto Carrillo i el pivot mexicà Gustavo Ayón (Reial Madrid) amb el còmic Miki Nadal.

Una competició imparella

Cal recordar que els 17 representants dels equips de l'ACB no van ser 18 per les renúncies del Palència Basket i el Melilla Baloncesto a la plaça vacant oferida una vegada que el Guipúscoa Basket va confirmar que jugaria a la LEB Or enlloc d'acceptar la invitació de l'ACB. D'aquesta manera, serà una competició imparell, amb 17 clubs, i per la qual cosa, com ja va passar la temporada 2008-09, un equip descansarà cada jornada.

No només hi ha la lliga

L'acte també va servir per presentar la Supercopa Endesa que tindrà lloc aquest cap de setmana a Vitòria, amb l'Herbalife Gran Canària, el Baskonia, el Reial Madrid i el Barcelona com a rivals, que intentaran obtenir el primer gran títol de la temporada; i la Copa del Rei, prevista entre el 16 i el 19 febrer del 2017 possiblement a Madrid, on participaran l'amfitrió i els set primers classificats en acabar la primera volta. Amb un nou monòleg de Goyo Jiménez i les tradicionals fotos de grup es va concloure aquesta presentació. Ara només falta que comenci l'espectacle del bàsquet.