Les llavors de la corrupció. Aquest article publicat avui per John Carlin a El País Digital ha corregut com la pólvora per tots els àmbits futbolístics de casa nostra. Parla dels suposats tripijocs entre clubs en els finals de temporada, no en el futbol professional, sinó en el futbol base i, en concret, en el partit entre el Gimnàstic de Manresa i el Cornellà de cadets que van disputar el 30 de maig del 2015, en el qual els dos conjunts van certificar l´ascens a Divisió d´Honor, una fita històrica en el cas dels manresans (mai havien estat en aquesta prestigiosa categoria).

En l´esmentat reportatge, Mark Freeman, un advocat canadenc i pare d´un jugador de l´Europa cadet aquella temporada, Malachai Freeman, denuncia que el resultat del partit entre el Gimnàstic de Manresa i el Cornellà es va acordar en benefici mutu. Segons Freeman, els dos clubs es van posar d´acord per empatar, un resultat que els afavoria per a l´ascens, com a primer i segon classificats, respectivament, en detriment de l´Europa, que anava tercer i necessitava la derrota del Gimnàstic de Manresa per ascendir a Divisió d´Honor. El marcador final va ser d´empat a zero gols.

Ahir mateix, el president del Gimnàstic de Manresa, Miquel Sebastià, negava de forma dràstica a Regió7 haver arreglat el partit amb el Cornellà: «en 70 anys d´història, no s´ha fet mai al Gimnàstic de Manresa això d´arreglar partits». Sebastià recorda que «en aquell partit sabíem els dos equips que ens afavoria l´empat, això no ho podem amagar, vam sortir amb por i ningú no va arriscar més del compte. Les dues formacions es van tenir molt respecte, ens hi jugàvem molt».

Declaracions de jugadors

Mark Freeman dóna a conèixer, en el reportatge, declaracions de jugadors dels dos equips, tant del Gimnàstic de Manresa com del Cornellà, que van participar en aquell enfrontament. Un d´ells, del club manresà, i sense donar el nom, segons Freeman, ha declarat que «el president i el coordinador van baixar al vestidor després de l´entrenament de divendres i ens van dir que volien pujar, que havíem d´empatar i que es donaria aquesta situació». Aquestes suposades declaracions d´un component de l´equip del Gimnàstic de Manresa (entrenat per Adrià Talavera) han encès el president Miquel Sebastià: «és completament fals. Jo no baixo mai als vestidors, només algun cop puntual per felicitar els jugadors si s´ha aconseguit alguna fita important».

Miquel Sebastià reitera la seva innocència dient que «jo no conec ningú del Cornellà ni de la majoria de clubs de fora de la nostra zona geogràfica. No vaig parlar amb ningú, segur».

En el seu moment, després del partit del 30 de maig del 2015, l´Europa va denunciar a la Federació Catalana de futbol un possible tripijoc en l´esmentat partit. El comitè de competició va desestimar les proves, bàsicament un vídeo que també ara aporta Mark Freeman. Segons Sebastià, «la Federació Catalana de futbol no va trobar res anormal en les imatges i ja va tancar el cas. El que s´ha de tenir en compte és que a nosaltres també ens ha passat que per molt poc no hem aconseguit algun objectiu; en lloc de mirar què han fet els altres, mirem el que no hem fet bé nosaltres per aconseguir el que ens proposàvem».

Sigui com sigui, el reportatge de John Carlin a El País Digital no deixa ben parada la imatge del Gimnàstic de Manresa. Sobre això, Sebastià apunta que «aquest dilluns tenim reunió de junta directiva per veure què fem. Això no pot quedar així i ja n´estem parlant amb el nostre advocat. El nom de la nostra entitat i del meu personal no pot quedar tacat per una falsedat com aquesta, per la queixa d´un pare».