L'espanyol Dani Pedrosa (Repsol Honda RC 213 V) sembla continuar en ratxa després de la seva victòria al traçat italià de Misano Adriàtic, en ser el més ràpid la primera jornada d'entrenaments lliures per al Gran Premi Motorland Aragó de MotoGP, que es va disputar en aquest circuit de la localitat d'Alcanyís (Terol). El japonès Takaaki Nakagami (Kalex) i el sud-africà Brad Binder (KTM) van ser els encarregats de dominar en les seves respectives cilindrades durant aquest primer dia.

Pedrosa va marcar un millor temps d'1: 48.429 en la seva última volta al traçat de Terol, després de col·locar-se líder una volta abans, en desbancar el seu propi company d'equip al Repsol Honda, Marc Márquez, que es va haver de conformar amb la segona posició a 65 mil·lèsimes de segon.

Al final, la primera jornada a Motorland Aragó va resultar ser una lluita mà a mà entre els dos pilots de l'esquadra Repsol Honda, en la qual es van intentar posar tant el britànic Cal Crutchlow (Honda RC 213 V), que va acabar a 81 mil·lèsimes del segon, com l'italià Valentino Rossi (Yamaha YZR M 1), que es van intercanviar posicions en diverses ocasions, encara que van acabar el dia en aquest ordre.

El japonès Takaaki Nakagami (Kalex) va controlar el final de la primera jornada d'entrenaments lliures de Moto2 en protagonitzar un millor temps d'1:53.702, secundat pel britànic Sam Lowes i el suís Thomas Luthi, tots ells sobre motos de l'equip Kalex.

El sud-africà Brad Binder (KTM) es va posar al capdavant de la taula de temps a Moto3 amb el clar objectiu d'intentar sentenciar matemàticament el mundial a la cita aragonesa, en la qual Jorge Navarro (Honda) va ser el més ràpid al matí, però al final del dia es va haver de conformar amb el cinquè registre, a mig segon del sud-africà, líder del campionat.