El pilot igualadí Àngel Aguirre, gerent de l'empresa de vols aerostàtics Globus Kon-Tiki, ha aconseguit una meritòria tercera posició en la categoria de globus d'hidrogen del Campionat del Món aeronàutic de llarga distància Gordon Bennett. És la primera vegada que un equip estatal aconsegueix estar entre els tres primers classificats. Formaven l'equip el pilot igualadí i el madrileny Anulfo González, que ja han participat quatre vegades en aquesta prova.

La competició, considerada la més antiga i prestigiosa del món de l'aeronàutica, consisteix en recórrer la màxima distància en globus de gas i es comptabilitza la distància recorreguda en línia recta des del punt d'inici fins a l'aterratge. L'equip d'Aguirre ha estat durant 49 hores a l'aire i han recorregut un total de 1.585,93 quilòmetres; des de Gladbeck (Alemanya) fins a prop de Mesoraca (Itàlia), sobrevolant els Alps i el mar Tirrè, un recorregut que ha estat enguany especialment tècnic i que només els pilots més experimentats han pogut superar.

Es tracta d'una prova guiada per l'aventura; dos pilots i un globus d'hidrogen de 1000m3 són les úniques normes que s'imposen des de l'organització, en els altres aspectes, són els pilots els qui decideixen quina tecnologia volen utilitzar, o quant equipatge volen portar. L'edició d'enguany ha estat la més participada amb 24 equips de 12 països.

El pilot igualadí explica que aquest "és el vol més complicat dels quatre anys que hem participat a la competició" i afegeix: "als Alps hem passat molt fred, hem estat pràcticament 40 hores per sobre dels 5.000m respirant amb l'oxigen auxiliar". Finalment, van decidir aterrar a Itàlia a la una de la matinada, amb el risc que comporta un aterratge nocturn sense visibilitat, però explica Aguirre que "continuar hagués suposat creuar el mar fins arribar a Grècia -on va aterrar el guanyador de la cursa„ i era massa arriscat tenint en compte la distància, la manca de subministrament d'oxigen i el poc llast que quedava". Van ser finalment els equips suïssos els qui van ocupar la primera i la segona posició. El primer classificat de la competició té l'encàrrec d'organitzar la Copa Gordon Bennett l'any següent des del seu país d'origen.

La Copa d'Aeronàutica Gordon Bennett

La Copa Aeronàutica Gordon Bennett és la competició aeronàutica més antiga del món. Va néixer l'any 1906 i només es va interrompre durant les Guerres Mundials. Enguany ha celebrat la seva seixantena edició amb rècord de participació de pilots.

La competició aeronàutica més prestigiosa del món deu el seu nom al fundador del diari New York Herald, fundat l'any 1887 per James Gordon Bennett, el primer diari distribuït en avió, portant exemplars des de París a Londres.