Invencible. Aquesta és la paraula que ressonava sense parar al cap dels més de 4.000 participants que van lluitar contra les adversitats en la segona edició de l'Eternal Running de Sallent. Una competició de 10 quilòmetres de recorregut amb 80 obstacles naturals i artificials preparada per a atletes de ferro que tenien la superació personal com a única meta.

"Si arribes seràs invencible, si no... hauràs fracassat". Aquest era el lema d'una prova amb el mateix grau de diversió que de patiment. El suplici constant en els rostres dels competidors es barrejava amb la satisfacció i les rialles després de superar cadascuna de les dificultats. L'esforç físic i mental que van haver de fer de ben segur que no l'oblidaran, perquè en el moment d'arribar a la meta ja eren runners eterns. Una eternitat guanyada a través de fang, foc, aigua, escuma, bales de palla i electricitat. Aquesta no és una especialitat coneguda, però, com afirma Rubén López, director del circuit mundial Eternal Running, no para de guanyar adeptes: "nosaltres vam ser pioners, però la gent s'anima cada vegada més. L'esport és salut, és diversió. A cada cursa tenim més participants i estem molt contents de com ha funcionat el cap de setmana a Sallent", valorava.

Ambient festiu

La il·lusió i l'alegria regnaven entre els participants abans de prendre la sortida a les 11 del matí a la zona esportiva de Sallent. Molts d'ells, disfressats i en grups d'amics, feien del patiment una festa. El circuit dels invencibles portava els atletes a una primera part d'obstacles senzills per conduir-los després cap al nucli urbà de la localitat. D'allí, enfilaven la muntanya per fer un cros a través dels turons sallentins. Rius i túnels foscos també eren dificultats naturals que minvaven la capacitat física dels atletes. Amb el cansament a flor de pell, els esperava la zona més complicada, un últim circuit d'obstacles de gran dificultat per coronar-los com a eterns.

Més d'una hora després de prendre la sortida, els corredors enfangats, lesionats, ensangonats i esgotats, arribaven escampats a la meta després d'haver travessat filferros, basses d'aigua, tobogans, inflables gegants, xarxes o monkey's. Tots es fonien en salutacions i abraçades amb companys i rivals. No n'hi havia per menys, ja eren invencibles. Havien complert l'objectiu i s'havien superat a si mateixos en un repte majúscul.

La part competitiva

La prova celebrada a Sallent aquest diumenge formava part del circuit mundial Eternal Running i, per tant, hi havia un vessant purament competitiu. La realitat és que era una representació minsa dels participants, però també es va lluitar per la primera posició. La prova masculina va ser molt disputada, ja que tres participants van arribar junts als últims obstacles. Un d'ells va saltar-se els monkey's i va rebre una penalització que el va deixar sense opcions. Ismael Mateo i Jordi Mora es van jugar la glòria. El basc Mateo va ser el més fort i va fer valer la seva experiència en l'especialitat per aconse-guir la victòria. Ismael Mateo és el líder de les sèries mundials i va acabar amb un temps de 55 minuts i 21 segons. En la categoria femenina, Almudena Carvajal no va tenir tantes dificultats. Va obrir forat en la part de cros i es va plantar a la zona final amb temps suficient per assaborir eufòrica el triomf. Va acabar amb un temps d'1:09:04. Tot i que li va costar una eternitat superar l'últim inflable, Carvajal va ser la primera de les nombrosos dones invencibles que van aconseguir ser finishers.