La lògica fa pensar que si hi ha un entrenador que coneix Leo Messi aquest és Pep Guardiola. És qui ha coincidit més temps en un mateix vestidor amb el crac argentí. Però dimecres va quedar clar que el santpedorenc encara és lluny de trobar la fórmula per aturar qui s´està convertint en la seva bèstia negra. Cinc gols en dos partits, contra el Bayern i el Manchester City. I en el que no va marcar, va iniciar les accions dels gols de Neymar a l´Allianz Arena.

Guardiola va declarar fa anys que quan Messi està inspirat, és imparable. La frase està molt bé, però no és del tot certa. A la lliga espanyola, sobretot, s´ha demostrat que a força de jugar-hi en contra i de pràctica, hi ha hagut equips que han minimitzat el seu rendiment i, malgrat que cada vegada es mou per més zones del camp, l´han aconseguit engabiar. Els exemples més clars són el Reial Madrid i, sobretot, l´Atlètic, dos dels altres equips que han derrotat Guardiola en els darrers anys.

El Madrid, amb els centrals

Messi no ha marcat en vuit dels deu darrers partits en què ha actuat contra el Reial Madrid. En els 22 anteriors, havia anotat 17 gols. La baixada d´efectivitat és evident i no és pas pel fet que el Barça hagi tingut males temporades, darrerament, si exceptuem la 2013-14. Una de les invencions que es recorden més del Guardiola entrenador del Barça va ser posar el davanter de fals nou en el 2-6 del Bernabéu del 2009. Aquell dia, Messi va fer dos gols i, en els partits següents, molts més. Però el Madrid sembla haver trobat la manera d´aturar-lo, tot i no tenir homes excessivament defensius. En aquest sentit, són essencials els dos centrals, Pepe i Ramos, que són capaços d´agrupar l´equip i deixar pocs espais al centre del camp. En el darrer clàssic, a més, s´hi va sumar un altre element, el mig centre Casemiro, un jugador del qual no disposava el Madrid i que ajuda en la contenció. Sigui com sigui, Messi només els ha fet quatre gols, tres en un sol partit i dos de penal.

La trampa de l´Atlètic

Però qui ha sofisticat més els sistemes per aturar Messi és l´Atlètic de Madrid. De fet, l´equip de Simeone és el millor del món en fase defensiva, capaç d´aturar qualsevol contrincant, amb la qual cosa no és difícil que també pugui parar el blaugrana. A diferència del Madrid, i dels equips de Guardiola, l´Atlètic juga amb dos homes davant de la defensa que l´ajuden a tancar més camp.

Messi sol arrencar des de la banda dreta. El primer que l´espera és un lateral agressiu com Filipe Luis, que ja li posa moltes dificultats. Per aquest perfil, si el supera, es trobarà el central Godín, un dels millors del món.

A més a més, els centrecampistes que l´incomoden són homes especialitzats en el robatori de pilota, com ara Gabi, Tiago i Saúl. La feina conjunta de l´Atlètic fa la resta. Malgrat això, Messi ha aconseguit marcar cinc vegades en els deu darrers partits contra l´Atlètic. Abans, però, havia fet 20 gols en 21 partits.

Els pivots

Davant dels equips de Guardiola, Messi no troba jugadors tan durs en la marca per les característiques del joc del santpedorenc, que utilitza elements que excel·leixen en la sortida de pilota des de darrere. Dimecres, només hi havia un mig centre, Fernandinho, el qual, a més, va errar en el primer gol. Després, amb el City amb deu homes, hi havia molts espais. Abans, amb el Bayern, Messi va poder arrencar des de la banda d´un lateral ofensiu com Alba i es va trobar defenses poc contundents. Potser la pràctica, i copiar dels altres, ensenyarà a Guardiola la manera de parar-lo.